if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Nigerijska kuharica nova rekorderka u maratonskom kuhanju

Svijet je dobio novu rekorderku u maratonskom kuhanju, a naslov je pripao nigerijskoj kuharici Hildi Baci. Ova dvadesetsedmogodišnja profesionalna kuharica prvi put je upalila plamenike u četvrtak, 11. svibnja 2023. godine, u 16 sati, da bi zatim bez prestanka kuhala punih 100 sati, sve do ponedjeljka, 15. svibnja 2023. godine, kada je konačno isključila štednjak.

Baci je pred sebe postavila ambiciozan cilj – oboriti Guinnessov svjetski rekord od 87 sati i 45 minuta, koji je 2019. godine postavila indijska kuharica Lata Tondon.

Maraton je održan u gradu Lekkiju, u saveznoj državi Lagos, a Baci je tijekom njegova trajanja uspjela pripremiti stotine obroka, uključujući Jollof rižu i Akaru, popularnu uličnu hranu od hrskavog crnookog graška.

Tijekom maratonskog kuhanja imala je petominutne pauze svakih sat vremena, što je nakon razdoblja od 12 sati ukupno iznosilo jedan sat. Te su joj kratke pauze služile za obavljanje svih ostalih aktivnosti, kao što su pranje, medicinski pregledi i odmor.

Osim što je željela postaviti novi rekord, nadala se da će ovim uspjehom svijet imati priliku u većoj mjeri upoznati nigerijsku kuhinju. Tijekom trajanja maratona, bila je okružena svojim sunarodnjacima, slavnim osobama te političkim dužnosnicima, koji su je s oduševljenjem bodrili dok je izdržavala iscrpljujućih 100 sati kuhanja.

0%