play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Ozbiljna situacija u Bihaću,Una na 11cm do rekordnog vodostaja

Izuzetno ozbiljna situacija je u Bihaću, gdje je više gradskih naselja poplavljeno. Kiša koja i dalje pada prouzrokovala je izlijevanje vode iz riječnih korita, poplavila desetke stambenih i pomoćnih objekata, te aktivirala klizišta.

Najozbiljnija situacija je u Pokoju, Kulen Vakufu, Kraljama, Ripču, Račiću, Kostelima, Pritoci, Klokotu, Kamenici, Muslićima…

Sve nadležne službe, sada uključujući i timove za djelovanje na vodi i pod vodom danonoćno su na terenu, što je potvrdio i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

Svi su na terenu od jučer ujutro, bez odmora. Osobno sam se u to uvjerio, s obzirom da sam do kasno u noć obilazio najugroženije mjesne zajednice. Pokušavamo odgovoriti na sve zahtjeve koji nam pristižu. Timovi za djelovanje na vodi i pod vodom dostavljaju hranu i vodu za piće onima koji su ostali odsječeni, pripremaju se i dostavljaju vreće za pijesak. Najvažnije je da nema životno ugroženih i da trenutno dajemo maksimum naših mogućnosti na očuvanju imovine. Nadamo se da će se nastaviti trend stagniranja ili opadanja vodostaja u gornjem toku Une, što se prvenstveno odnosi na poboljšanje situacije u Kulen Vakufu i okolici. To bi se naravno kasnije trebalo odraziti i na vodostaj nizvodno, izjavio je bihaćki gradonačelnik.

Predsjednici savjeta mjesnih zajednica Kulen Vakuf i Pokoj kazali su nam kako je u ovim dijelovima grada poplavljeno ukupno ukupno oko 80 stambenih i pomoćnih objekata. Sada je izuzetno ozbiljna situacija i u naselju Kostela, gdje se voda iz riječnog korita izlila na putnu komunikaciju Bihać – Srbljani, a nažalost prodrla je i u desetak stambenih objekata.

Poplavljena područja danas je obišao i novoimenovani federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

“Apsolutno je najvažnije da nadležne službe sačuvaju živote građana, te da se u onoj mjeri koliko je to moguće sačuva njihova imovina. Nakon toga ćemo naravno pomoći svima koji su pretrpjeli štetu, uključujući i naše poljoprivrednike. Također, osobno ću se angažirati na organizaciji određene vrste stručnog ili znanstvenog skupa, na kojem ćemo detektirati razloge učestalih poplava u ovom području, te kako da pomognemo stanovništvu Unsko-sanskog kantona”, kazao je danas Hrnjić.

U Bihaću danas boravi i direktor Agencije za vodno područje sliva rijeke Save Sejad Delić, koji je upozorio na najavljeni večerašnji plimni val na području Bosanske Krupe, istaknuvši da je prognoza kako će Una u tom dijelu u večernjim satima rasti i za tridesetak centimetara.

0%