play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

(FOTO) Novi Travnik: Održana radionica “Prevencija vršnjačkog nasilja” za učenike petih razreda

Općina Novi Travnik i Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB u okviru Programa obilježavanja dana grada Novog Travnika organizirali su danas više aktivnosti pod zajedničkim nazivom ”Prevencija vršnjačkog nasilja”. U aktivnostima su sudjelovali učenici petih razreda osnovnih škola sa područja općine Novi Travnik, ukupno 130 učenika.

Zadnjih godina institucije u BiH ukazuju na porast vršnjačkog nasilja. U našoj zemlji ne postoji statistika o broju slučajeva vršnjačkog nasilja niti jedinstven pristup ovom problemu, kao ni usu glašenost propisa, a osim emocionalnog i fizičkog, sve je prisutnije i nasilje u digitalnom okruženju.

Osim što ne postoji statistika, vršnjačko nasilje nije zakonski prepoznato kao kazneno djelo u bh. zakonodavstvu iako se obilježja ovog pojma prožimaju u velikom broju kaznenih djela i prekršaja.

Sva istraživanja kažu da se dešava vršnjačko nasilje te da je jako prisutno. Otprilike 10 do 20% u našoj i svim zemljama koje su u našem okruženju. Dakle svako peto djete je žrtva nekog nasilja. Najčešće se to dešava u razdoblju između 4. i 8. razreda. Razdoblje u kome neopravdano zapostavimo prijatelja, zadirkujemo, ukazujemo na neke stvari koje su tako uobičajene a nama smetaju, što nosi naočale, što je malo deblji,… I tako sve počinje. Počinje iz jednog konflikta a onda završava nasiljem.

Djeca koja su žrtve nasilja su nevidljiva, odbačena, teško sklapaju prijateljstva, i onda počinjemo upirati prstom u njih.

Ako se pozovemo na neka istraživanja, doći ćemo do podataka da je blizu 70% slučajeva vršnjačkog nasilja prođu ispod radara nastavnika. Svi mi trebamo da pristupimo ovom problemu na jedan drukčiji način. Otvorenije, da uspostavimo suradnju, da razgovaramo. Ukoliko bilo koje dijete zaspe sa suzom u oku zbog vršnjačkog nasilja onda nismo ispunili svoju misiju, ni kao stručnjaci ni kao ljudi, Kazao je u kratkom predavanju Direktor zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB prof.dr.sc.Sead Karakaš.

Djeca su nakon kratkog predavanja odgledala crtani i dokumetarni film koji prikazuje određene vrste nasilja nad vršnjacima, a također i osobne ispovijedi roditelja djece koja su doživjela nasilje, pa i stručnih osoba koje savjetuju kako se ponašati i kome se obratiti ako ste žrtva istog.

Također je bila organizirana i kratka radionica na kojoj su djeca izrazila svoja mišljenja podižući crvenog/zelenog smajlića/ljutka te na taj način odgovarala na neka od ključnih pitanja o nasilju (Jeste li bili žrtva nasilja? Mislite li da nasilje vrše učenici starijih razreda?, bojite li se ići kući iz škole?,…)

Prisutnima su kratke prezentacije održali i pravnica u Centru za socijalni rad Novi Travnik Amra Lisica, bacc. pedagogije i psihologije Sabina Lolić ispred Centra za mentalno zdravlje Travnik, Zlatan Sučić policijski službenik PS Novi Travnik, te načelnik Stjepan Dujo koji je i otvorio prigodni program.

Djeca su na Trgu općine zasadila drvo zajedništva i prijateljstva, te svoje poruke protiv vršnjačkog nasilja okačili u holu Doma kulture.

“Budite ono što jeste, budite na pomoć i raspolaganju vašim kolegama i prijateljima, jer sve ono što očekujete da se učini prema vama morate i vi dati prema drugima.”, poručio je pristunoj djeci Načelnik općine novi Travnik Stjepan Dujo.

0%