if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Ljetna turistička sezona u središnjoj Bosni bi mogla biti odlična

Nakon zimske turističke sezone s ne tako puno snijega, ljetna turistička sezona u središnjoj Bosni bi, prema zanimanju gostiju i turističkih agencija, mogla biti odlična, kazao je za Fenu Miroslav Matošević, ravnatelj Turističke zajednice SBŽ-a.

– Mislim da će ljetna sezona biti jako dobra. Planirana je organizacija iznimno velikog broja događaja koji privlače turiste.

Središnja Bosna postaje jedna od važnijih manifestacijskih destinacija. Tu, svakako, želim izdvojiti općine Jajce, Kiseljak, Kreševo i Travnik. TZ je radio mnogo na promociji i dovođenju gostiju, a veliko je i zanimanje turističkih agencija, pa stoga očekujemo povećanje broja dolazaka gostiju – istaknuo je Matošević.

Dodao je kako će struktura gostiju biti značajno drukčija u odnosu na zimu. – Ove godine očekujemo veliki broj gostiju iz naše dijaspore, ne samo iz središnje Bosne nego i s područja TŽ-a, USŽ-a i Hercegovine, a bilježimo i veliko zanimanje agencija koje dovode turiste iz bliskoistočnih zemalja koji posebno cijene prirodne ljepote središnje Bosne. U pred i posezoni imamo najavljen veliki broj seminara i kongresa, pa možemo reći da središnja Bosna živi svih 365 dana kada je turizam u pitanju – ocjenjuje Matošević.

Dodaje kako su od ove godine u funkciji i najveće dionice nove biciklističke staze kroz čitavu središnju Bosnu. – Otvorene su dionice od Busovače i Travnika i od Donjeg Vakufa do Jajca. Još nas čekaju veći projekti na sanaciji tunela na Komaru, ali kad to završimo, bit će to najveći motiv samom kreiranju biciklističkih tura. Time ćemo povezati lašvansku i vrbasku regiju, a onda imamo dalje u planu približiti se hercegovačkom Ćiri kroz dionicu od Donjeg Vakufa prema Gornjem Vakufu/Uskoplju – naveo je Matošević.

Napominje kako je poznato da su rastući trend, uz biciklizam i planinarenje, hiking i aktivnosti vezane uz planinu. – Radili smo mnogo na mapiranju planinarskih staza, na Vlašiću imamo u ponudi i novu via ferratu. Ono što je posebno zanimljivo jest intenzivan razvoj sportskog turizma, posebice na Vlašiću.

Tamo postoji sportska dvorana na najvišoj nadmorskoj visini u BiH, a prije nekoliko godina izgrađen je i suvremeni nogometni teren prema FIFA-inim standardima i u posljednje vrijeme mnogo profesionalnih sportskih klubova iz BiH, Hrvatske i Srbije tu dolazi na pripreme. Tu se pripremaju PPD Zagreb, bh. košarkaške reprezentacije, kao i naši olimpijci.

Najave su dobre, zanimanje je ogromno i ako ne bude nekih novih pandemija ili sličnih problema, središnja Bosna ovu ljetnu turističku sezonu trebala bi odraditi jako kvalitetno – poručio je.

0%