if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Borba s poplavama u više hrvatskih županija

Zbog obilnih kiša posljednjih dana, u nekim dijelovima Hrvatske traju žestoke borbe s poplavama. Jučer je najteže bilo na području Zadarske županije.

Nakon što je u samo 24 sata palo 250 litara po četvornome metru, vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu je jučer ujutro dosegnuo povijesna 302 centimetra, što je čak 39 cm iznad dosad najvišeg vodostaja Zrmanje izmjerenog u tom gradu. Voda se izlila na ulice, probila se i u povijesnu jezgru. Situacija je teška i u Gračacu.

Najviše je problema zasad u Hrvatskoj Kostajnici jer Una buja iz sata u sat. U 13 sati vodostaj je bio 446 centimetara. 

Za obranu od poplave priprema se i Karlovac, a u Zagrebu vodeni val Save očekuje se sutra tijekom dana, no ne bi trebao ugroziti grad ni područja nizvodno.

Za obranu od poplave pripremaju se i gradovi uz Kupu gdje se tek očekuje znatan porast vodostaja. Za sada su samo za Kupu u Farkašiću, uzvodno od Petrinje, uvedene pripremne mjere obrane od poplave. Iako je situacija bolja nego što je prognozirano jučer, sve ovisi o količini oborina i vodostajima koji rastu uzvodno. Vrhunac vodenog vala očekuje se sutra poslijepodne i navečer. 

Meteorolozi i Hrvatske vode za danas najavljuju da će situacija biti još teža – stiže još puno kiše, a rast će i vodostaji skoro svih rijeka u Hrvatskoj.

0%