play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Sindikalna potrošačka korpa za travanj skoro tri tisuće KM

Sindikalna potrošačka korpa u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec travanj 2023. godine iznosila je 2.916,90 konvertibilnih maraka (KM).

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec veljaču 2023. iznosila je 1.193 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 596 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 40,9 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom plaćom je 20,4 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana (43,76 posto), stanovanje i komunalne usluge (13,42 posto), higijena i održavanje zdravlja (8,26 posto), obrazovanje i kultura (10,63 posto), odjeća i obuća (12,34 posto), prijevoz (4,73 posto) i održavanje domaćinstva (6,86 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

0%