play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Novi Travnik dobio psihološko savjetovalište

Novi Travnik je bogatiji za Psihološko savjetovalište koji pruža usluge savjetovanja za adolescente, te usluge psihoterapije za odrasle osobe. Ordinacija se nalazi u ulici Ljudevita Gaja 8, a sve informacije možete dobiti na broj telefona 063/848-210.

Magistar psihologije, diplomirani gestalt psihoterapeut – Ana Grganović, gestalt terapijom, potiče ljude da vjeruju da imaju sve neophodne sposobnosti da riješe svoje probleme, te da se suoče s poteškoćama.

Terapeut pomaže klijentu da jasnije sagleda svoju situaciju da osvijesti kako on sam sudjeluje u tome, i da potom eksperimentira s pronalaženjem novih rješenja ili načina suočavanja s poteškoćama. Ovaj pristup je humanistički, orijentiran na čovjeka, vjerujući da je rođen s resursima i sposobnošću da bude u dobrom kontaktu sa sobom i drugima, te da vodi zadovoljavajući i kreativan život.

Prvi korak je obično najteži. On uključuje priznanja da trebamo pomoć, da ne možemo sami te posezanje za drugima. Nakon početnog koraka, klijenti se polako opuštaju, te otvaraju ako se stvori povjerenje u odnosu s terapeutom.

Prvi susret je obično informativnog karaktera. Upoznavanje klijenta, njegove obiteljske, socijalne i zdravstvene pozadine. Vrlo su bitni i podaci o primarnoj obitelji, odrastanju klijenta i značajnim životnim događajima.

Prve promjene moguće je primijetiti već nakon par susreta kada klijent osjeti olakšanje nakon dijeljenja s drugima, sagledava svoju ulogu i situaciju, te dobiva jasnoću.

Na uspjeh terapije utječe mnogo faktora. Motivacija i volja osobe za radom (koliko je osoba spremna da radi na sebi), očekivanja od terapeuta, terapije (nekada su očekivanja prevelika, te klijent očekuje da se sve brzo riješi). Strpljenje je vrlo bitno u procesu rada.

Povjerljivost i anonimnost podataka je zagarantirana. Sve ostaje između terapeuta i klijenta. U iznimnim slučajevima, npr. gdje postoji opasnost od samopovrede, posebno kod adolescenata, obavještavaju se roditelji.

Trajanje terapije ovisi o pojedincu. Nekada osoba dođe i želi raditi na dubljim temama, nekada je potrebno duže vrijeme da se osoba osvijesti i počne primjenjivati naučeno u terapiji. Ponekad je nekim klijentima dovoljan manji broj susreta gdje dobiju podršku, te odlaze oslanjajući se više sami na sebe i svoje kapacitete.

Živimo u jako užurbanom svijetu, gdje često ispunjavajući razne obveze i uloge, zaboravljamo na sami sebe. Gubimo se u svemu tome. Udaljeni smo od vlastitih potreba. Trpimo u sebi, zatvarajući se pred drugima, što kasnije ostavlja posljedice na naše psihičko i fizičko zdravlje. Psihoterapija nudi upravo taj svima nama potreban prostor da se otvorimo i podijelimo sa drugim. Da pronađemo i ponovno otkrijemo sebe.

Ovo je prilika svima koji osjećaju potrebu, imaju neke poteškoće ili izazove s kojima se teško nose, da se jave na savjetovanje. Psihoterapija je na neki način vid podrške koju možete uzeti za sebe, što ne znači da s vama nešto nije u redu, iako nam društvo nameće to mišljenje.

0%