if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Izvršnu vlast SBK-a će činiti HDZ BiH i SDA

U Srednjobosanskom kantonu, kada je vlast u pitanju, ostaje kako je i bilo. Izvršnu vlast činit će HDZ BiH i SDA, dogovoreno je u Travniku. Ali, iz SDP-a, koji – kao ni predstavnici NiP-a, HDZ-a 1990 te DF-a – nisu pozvani na dogovore, nisu sigurni hoće li će se ovakva situacija desiti i u Mostaru.

„Idemo u formiranje Vlade našeg kantona – to će biti SDA i HDZ“, kazao je Asim Mekić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK-a.

HDZ BiH i SDA su na posljednim izborima osigurali dvadeset ruku, što je dvotrećinska većina potrebna za formiranje Vlade. U ovom je kantonu SDA trenutno nezaobilazna u formiranju izvršne vlasti sa premijerskim mandatom i novim-starim premijerom Tahirom Lendom. I raspored 8 ministarstava se nije promijenio.

„Svi ministri su naši zajednički. Vjerovatno se pitate i za ministra iz reda srpskog naroda -on će biti usuglašen zajednički kandidat“, kazao je Radoje Vidović, predsjednik srednjobosanskog HDZ-a.

O imenima neće ali, neslužbeno, kod HDZ-a BiH se uigran tim, kažu, neće mijenjati. Kod SDA – sigurne su samo premijerska i pozicija ministra prostornog uređenja. Aktualni ministar šumarstva i poljoprivrede je imenovan u rukovodstvo Skupštine, a njegovo i mjesto ministra gospodarstva pripalo je kadrovima iz Viteza te Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Za desetak dana će se znati i hoće li dogovor u Travniku poremetiti pregovore u Mostaru.

„Nema dalje potrebe da se vežemo, mada znamo isto tako poruku šaljemo i ja osobno ispred SDA – nemojmo da pravimo dalje gluposti, dajte da tražimo najbolje moguće rješenje“, istaknuo je Mekić.

Vidović očekuje da će se slično dogoditi u HNK-u – ističe kako se svako dogovara unutar svog kantona, ali se nada presliku stanja iz SBK-a.

Prvi čovjek SDP-a SBK-a Nijaz Helez misli potpuno drugačije: „Moramo znati da Vlada SBK-a je u vezi sa formiranjem Vlade HNK-a – to su neke stvari koje se rade godinama, a preporučujem osobama iz SDA i HDZ-a da vode računa da na nivou države i Federacije su sasvim postavljene drukčije stvari“.

Najavljen, ali zasad manje bitan, jeste i razgovor o programu rada izvršne vlasti. Zasad se napeto, posebno iz SDA, prati razvoj situacije u Mostaru. Jer vlast je procentualno više rezultat trgovine nego brige za birače.

0%