play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Velika Britanija: Rođena prva beba stvorena uz pomoć DNA troje ljudi

U Britaniji je rođena prva beba stvorena uz pomoć DNA troje ljudi, nakon što su liječnici proveli revolucionarni IVF postupak koji ima za cilj sprječavanje nasljeđivanja neizlječive bolesti. U tehnici, poznatoj kao terapija mitohondrijskom donacijom (MDT), koristi se tkivo iz jajnih stanica zdravih ženskih donora kako bi se stvorio embrij bez opasnih mutacija koje bi majke mogle prenijeti svojoj djeci, piše The Guardian.

Budući da se u embriju kombiniraju sperma i jajna stanica bioloških roditelja s mitohondrijima iz jajašca donorice, dobivena beba ima DNA majke i oca, plus malu količinu genetskog materijala (oko 37 gena) od treće osobe. 

Istraživanje MDT-a, koje je također poznato kao mitohondrijska zamjenska terapija (MRT), započeli su u Ujedinjenom Kraljevstvu liječnici Centra za plodnost u Newcastleu. Znanstvenici su htjeli pomoći ženama s mutiranim mitohondrijima da imaju djecu koja neće naslijediti genetske mutacije.  

S obzirom na to da sve svoje mitohondrije nasljeđujemo od majke, štetne mutacije mogu utjecati na zdravlje djece. Neke se bebe mogu roditi zdrave jer su naslijedile samo mali dio mutiranih mitohondrija, ali druge mogu dobiti daleko više takvih mutacija i razviti teške, progresivne i često smrtonosne bolesti.

Tehnika koju su razvili stručnjaci iz Newcastlea se sastoji od nekoliko koraka. Prvo se spermom oca oplodi jajna stanica majke i zdrave donorice. Zatim se iz jajne stanice donorice uklanja osnovni genetski materijal i zamjenjuje onim iz oplođene jajne stanice para. Dobivena jajna stanica ima puni set kromosoma oba roditelja, ali i zdrave mitohondrije donora. Zatim se ona usađuje u maternicu. 

Velika Britanija nije prva zemlja na svijetu u kojoj je rođena beba putem ovog postupka. 2016. su američki liječnici porodili prvo dijete začeto uz pomoć MDT tehnike. Radilo se o ženi iz Jordana s mitohondrijskim mutacijama koje uzrokuju smrtonosnu bolest (Leighov sindrom). Prije tretmana, obavljenog u Meksiku, žena je imala četiri spontana pobačaja i dvoje djece. Jedno je umrlo sa šest godina, a drugo je doživjelo samo osam mjeseci. 

0%