play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Večeras prvo polufinale Eurosonga. Evo tko nastupa

Ove godine izbor za najbolju pjesma Eurovizije održava se 9., 11. i 13. svibnja u Liverpoolu, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ukrajina, pobjednica natjecanja 2022. s pjesmom Stefania sastava Kalush Orchestra, nije mogla ispuniti zahtjeve za domaćinstvo zbog sigurnosnih problema izazvanih invazijom Rusije na Ukrajinu 2022. Zbog toga je Europska radiofuzijska unija (EBU) odlučila da se Eurosong seli u Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Polufinalnim večerima moderirat će ženska ukrajinsko-britanska kombinacija: glumica Hannah Waddingham, pjevačica Alesha Dixon te ukrajinska pjevačica Julia Sanina. U finalu će im se pridružiti irski televizijski voditelj Graham Norton.

Prvo polufinale ove godine otvorit će voditeljica Julia Sanina izvodeći dio pjesme Maâk svog benda The Hardkiss, dok će Rita Ora nešto kasnije izvesti medley nekih od svojih najvećih hitova plus svjetsku ekskluzivu svog novog singla Praising You. Ukrajinska pjevačica Alyosha, koja je predstavljala Ukrajinu na natjecanju za pjesmu Eurovizije 2010., također će nastupiti, zajedno s britanskom glazbenicom Rebeccom Ferguson.

Večeras u konkurenciji će biti 15 pjesama, a 10 će ih proći dalje u veliku završnicu. Jednak broj zemalja plasirat će se u finale i iz drugog polufinala, koje je na rasporedu u subotu.

Uz naše susjede Hrvatsku i Srbiju, u prvom polufinalu imat ćemo priliku čuti pjesme Finske, Švedske, Irske, Švicarske, Nizozemske, Azerbajdžana, Norveške, Malte, Latvije, Portugala, Izraela, Moldavije i Češke.

Ove godine izmijenjena su pravila Eurosonga te će u polufinalima glasati samo publika, dok će žiri svojim glasovima činiti 50% rezultata tek u finalu. Glasanje će otvoriti voditelji nakon nastupa posljednje države u polufinalu, a gledatelji će imati otprilike 15 minuta da pošalju svoj glas putem poziva, SMS-a ili mobilne aplikacije.

0%