play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Europa danas obilježava svoj dan

Kao Dan Europe obilježava se deveti svibanj u znak sjećanja na Schumanovu deklaraciju kojom su stvoreni osnovi temelji na kojima danas postoji Europska unija.

Europa je iz Drugog svjetskog rata izašla kao razoren kontintent u svakom smislu. Ekonomija faktički više da nije postojala, kultura i znanost su bile na koljenima i bez jasne perspektive. Da bi stvar bila gora kontinent je uskoro i bio podijeljen željeznom zavjesom na dio po kontrolom SSSR-a i dio sa demokratskim sustavom.

Francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman je devetog svibnja 1950. godine predložio plan prema kojem bi se francuska i zapadnonjemačka proizvodnja uglja i čelika stave pod jedinstvenu vlast. Ideja je bila da se zajednica kasnije otvori i za druge države u Europi.

Schuman je shvatio da će se dugotrajni mir u Europi stvoriti samo ako Njemačka i Francuska postignu način zajedničkog života, a to se moglo kroz stvaranje čvrstih ekonomskih veza koji će prerasti u međusobno povjerenje i ovisnost.

Rivalstvo Njemačke i Francuske je Europu uvelo u Prvi i Drugi svjetski rat koji su ne samo odnijeli milijune života nego od europskih država napravile tek drugorazredne sile u međunarodnim odnosima.

“Zbližavanje europskih zemalja zahtijeva eliminaciju vjekovne opozicije Francuske i Njemačke… tako uspostavljena solidarnost u proizvodnji jasno će pokazati da svaki rat između Francuske i Njemačke nije samo nezamisliv, nego i materijalno nemoguć”, kazao je Schuman.

U travnju 1951. godine potpisan je Pariški sporazum kojim je stvorena Europska zajednica za ugalj i čelik kojoj su pristupile Italija i države Beneluksa.

Iz ove zajednice je kasnije nastala Europska ekonomska zajednica i onda Europska unija koja je omogućila da se kroz ekonomsku integraciju europske države ostvare puno brži ekonomski razvoj nego što bi to bilo u odnosima rivalstva.

Europska unija se danas suočava sa više izazova. Neki od njih su unutarnji kao što je odnos država koje provode politiku koja nije ni približna vrijednostima na kojima je nastala EU, a koje i dalje izvlače ekonomske benefite članstva.

Također, države Europske unije su postale totalno dezorijentirane u svojoj politici proširenja. Stanovništvo država zapadnog Balkana više ne vjeruje da će njihove države biti ikada članica ovog elitnog društva. Europska unija nije jedinstvena čak ni u svojoj podršci Ukrajini u otporu ruskoj agresiji. Tu je pitanje i odnosa prema SAD-u, Kini i drugim pitanjima.

Europska unija je uspješno riješila svoj prvobitni zadatak osiguravanja mira u zapadnoj Europi. Sada će morati da riješi i pitanje osiguravanja mira na europskom kontinentu i toga da li će sa sve starijim stanovništvom pasti u apsolutnu sjenu SAD-a i Kini ili naći svoj put.

0%