if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

U Vijetnamu najviša temperatura ikad, izmjereno rekordnih 44 stupnja

Vijetnam je prijavio rekordno visoku temperaturu od 44 stupnja Celzijusa zbog čega su meteorološki stručnjaci i vlasti sugerirali stanovnicima da ostanu u zatvorenom prostoru tjekom najtoplijih dijelova dana.

Znanstvenici kažu da globalno zagrijavanje dodatno pogoduje visokim temperaturama.

Nacionalni centar za hidrometeorološku prognozu je priopćio da je vijetnamski rekord izmjeren u subotu u zatvorenom prostoru na stanici Hoi Xuan u sjevernoj provinciji Thanh Hoa, čime je oboren rekord iz 2019. od 43 stupnja. Susjedne zemlje također bilježe rekordne temperature tokom toplotnog vala u Aziji u travnju.

Zvaničnici su također rekli gradskom vodovodu da osigura adekvatne zalihe vode za kućnu upotrebu. U subotu je centar grada Hanoja bio skoro prazan u podne jer je mnogo ljudi ostalo u zatvorenom prostoru kako bi izbjegli sunce.

Dalje prema zapadu, Daka, glavni grad Bangladeša, zabilježila je najvišu temperaturu od 1960-ih.

Inače, u mnogim zemljama širom europskog i azijskog kontinenta još od prošlog mjeseca vladaju visoke temperature, iznad prosjeka za ovo doba godine. Zbog toga se pretpostavlja da će 2023. godina biti toplija od prethodne, koja je čak rekordna po izmjerenim temperaturnim vrijednostima.

0%