play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Korupcija u BiH i dalje cvijeta, podaci poražavajući

Najgori u regiji kada je riječ o stanju korupcije – ovo je ocjena, prema službenim podacima o percepciji korupcije, kada je riječ o Bosni i Hercegovini. Iako se domaće vlasti, posebno na entitetskim nivoima hvale kako čine sve da suzbiju ovu pošast, statistički podaci su poražavajući. Prijava ima, ali procesuiranja i optužnica je barem deset puta manje. Ponovno su izostala i procesuiranja djela visoke korupcije.

370 prijava o počinjenim kaznenim djelima korupcije došlo je u tužiteljstva u Republici Srpskoj tijekom 2022. godine, a samo 35 potvrđenih optužnica. Ovo je dio službenog izvještaja koji je obijavilo Ministarstvo pravde RS-a kad je riječ o radovima tužiteljstva i sudova iz RS-a. Sudovi u RS-u su završili manje od jedne trećine predmeta koji su se našli pred njima.

“Ukupan broj predmeta 173. Pravosnažno okončani predmeti 50. Neriješeni predmeti 123“, stoji, među ostalim, u izvještaju.

Iz nevladnog sektora upozoravaju da je riječ o poražavajućim podacima.

„Nemamo nekakav značajan napredak kada govorimo o procesiuranju korupcije, posebno kada je riječ o slučajevima visoke korupcije. Bez obzira na neke male razlike između godina kada govorimo o istragama i procesuiranju, nedostaju osuđujuće presude, posebno za slučajeve visoke korupcije“, ističe izvršna direktorica Transparency Internationala Ivana Korajlić.

Podsjeća Korajlić da je bez obzira na 19 osuđujućih presuda u 2022. godini samo jedan okončan slučaj bio kada je riječ o osuđujućoj presudi za visoku korupciju. U opoziciji tvrde da je pravosuđe zarobljeno i da se nalazi pod kontrolom politike.

„Jasno da vladajuće strukture potpuno kontroliraju pravosudni sustav, a to je najbolje ogolio Milan Mito Tegelltija, koji je bio prvi čovjek VSTV-a BiH, a onda kad je smijenjen nakon niza skandala i korupcije postao Dodikov savjetnik. Time je skinuo maske i pokazao da je bio Dodikov igrač i kao prvi čovjek pravosuđa da je preko potčinjenih opstruisao istrage”, navodi Nebojša Vukanović, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS-u.

Da li je riječ o nedostatku hrabrosti u pravosuđu, bez obzira na svakodnavne medijske natpise o ovim temama?

“Imamo začetke nekih strategija, planova za borbu protiv korupcije, ali se čini da to pišu oni koji su i sami korumpirani. Oni neće sjeći granu na kojoj sjede”, ocjenjuje Siniša Vukelić, urednik poslovnog portala Capital.ba.

Vukelić kaže da je nerealno očekivanje da promjene u društvu donesu oni kojima te promjene ne odgovaraju. Prema njegovim riječima, situacija se pogoršava iz godine u godinu i građani nemaju nikakvog povjerenja u institucije, posebno kada je riječ o borbi protiv korupcije.

0%