play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Danas se obilježava Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se širom svijeta 8. svibnja u znak odavanja počasti Henryiju Dunantu, osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji je na taj dan rođen. Obilježavanjem ovog datuma ujedno i započinje obilježavanje Tjedna Crvenog križa koje traje do 15. svibnja. 

Ove godine, ovaj za nas značajan datum, obilježavamo pod sloganom “Sve što radimo, radimo #odsrca”. Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (CK/CP) je vrijeme kada slavimo duh humanosti koji vodi našu organizaciju i dan kada se prepoznaju pojedinci koji se ističu u svojim zajednicama i koji su u službi humanosti, priopćeno je iz Crvenog križa FBiH.  

Crveni križ Federacije BiH građane je tijekom prethodne godine pomagao kroz podjelu značajne humanitarne pomoći u vidu keš transfera, paketa hrane i higijene, odjeće, materijalno-tehničkih sredstava, zaštitne opreme, ali i kroz značajnu psihosocijalnu podršku građanima, migrantima i izbjeglicama.

Crveni križ Federacije BiH je po ko zna koji put dokazao da smo prvi i najsnažniji partner građanima i zajednici u humanitarnom radu i u odgovoru na razne vrste kriznih i izvanrednih situacija, od snježnih padalima, poplava, potresa, migracija, ali i pandemije, navodi se u priopćenju. 

– Crveni križ Federacije BiH bilježi značajan porast svog članstva u odnosu na prethodnu godinu i to je jedan od najboljih pokazatelja našeg rada. Više od 35.000 članova Crvenog križa i 3.000 aktivnih volontera dokaz su da humanost, nepristrasnost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost nikada ne izlaze iz mode. Više od 376.000 obroka podijeljeno je tijekom prethodne godine u našim kuhinjama, pružena je podrška za oko 90.000 migranata i izbjeglica u vidu prve pomoći, psihosocijalne podrške ili podjele obroka, pruženo je više od 200.000 usluga našim sugrađanima starije životne dobi, prikupljeno je oko 28.500 doza krvi i osposobljeno više od 26.580 vozača iz prve pomoći – istaknuo je glavni tajnik Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

U Tjednu Crvenog križa tradicionalno će biti vršena distribucija markica Crvenog križa, a posebna pomoć u vidu baby setova bit će uručena ćemo svim porodilištima u Federaciji BiH.

Bit će organizirane akcije darivanja krvi, a volonteri i profesionalci održat će niz edukativnih radionica iz različitih oblasti – od prve pomoći preko djelovanja u nesrećama i kriznim situacija do diseminacije o Crvenom križu. Naša struktura u općinama, gradovima i kantonima nastavlja sa podrškom građanima i zajednici kroz dodjelu različite vrste humanitarne pomoći, toplih obroka iz kuhinja Crvenog križa, socijalnih i usluga kućne njege, poručili su iz Crvenog križa FBiH. 

0%