play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Danas krunidba Charlesa III. i njegove supruge Camille

Charles III. i njegova supruga Camilla danas će biti okrunjeni u londonskoj Westminsterskoj opatiji na svečanoj vjerskoj ceremoniji, u skladu s tradicijom dugom 1000 godina. 

Charlesova krunidba bit će kraća od one njegove majke prije sedam desetljeća. Tadašnja ceremonija, inače prvi takav događaj koji se prenosio uživo, trajala je više od tri sata, a ova će biti sat kraća. Prisustvovat će i predstavnici drugih vjera kako bi se predočila raznolikost suvremene Britanije.

Oko 2300 uzvanika dobilo je pozivnice za ceremoniju u Westminsterskoj opatiji, među njima su članovi kraljevske obitelji i predstavnici iz 203 zemlje, od kojih je oko 100 predsjednika država. 

Westminsterska opatija, mjesto krunidbe kralja Charlesa III., iznimno je važno mjesto kraljevskoj obitelji već tisuću godina. Kralj Eduard Ispovjednik sagradio je 1040. kamenu crkvu na mjestu benediktinskog samostana utemeljenog oko 960. godine.

Izgradnja današnje gotičke opatije započela je 1245. godine prema naredbi kralja Henrika III. Središnja londonska crkva zamišljena je kao mjesto za krunidbe i pokope monarha.

0%