play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Cijeli svijet sutra trči za one koji ne mogu

U 13 sati po našem vremenu, u nedjelju 7. svibnja, oglasit će znak za start utrke Wings for Life World Run koja se trči sa ciljem prikupljanja sredstava za pronalazak lijeka za ozljede leđne moždine. Zajedno s ostatkom svijeta trčati mogu i sudionici iz Bosne i Hercegovine – samostalno pomoću mobilne aplikacije ili na organiziranim utrkama u Mostaru i Sarajevu.

Wings for Life World Run je globalna humanitarna utrka jedinstvenog formata u kojoj svi natjecatelji širom svijeta startaju u isto vrijeme, a umjesto cilja, presretačko vozilo ide za sudionicima i kada nekoga od njih prestigne, to je znak da može prestati trčati i početi slaviti.

Pored glavnih utrka na sedam lokacija u svijetu, od kojih je nama najbliža ona u Zadru, sudjelovati je moguće u nekoj od organiziranih utrka uz aplikaciju ili potpuno samostalno pomoću mobilne aplikacije, što trkačima omogućava izbor staze.

Sudionike koji trče uz aplikaciju lovi virtualno presretačko vozilo, koje kreće 30 minuta nakon starta i postepeno povećava brzinu, a trka traje sve dok ne sustigne i posljednjeg sudionika.

Sudionici koji žele trčati App Run, aplikaciju trebaju uključiti 15 minuta prije početka trke, a točno u 13 sati po lokalnom vremenu trebaju pritisnuti START i početi utrku. Aplikacija će sve l vrijeme pokazivati broj pretrčanih kilometara, brzinu natjecatelja i poziciju presretačkog vozila.

U našoj zemlji trči se na organiziranim lokacijama u Mostaru, u kampusu Sveučilišta Mostar i u kampusu Univerziteta u Sarajevu, gdje je za sudionike pripremljena i isplanirana optimalna ruta trčanja, okrepne stanice, kao i zajedničko zagrijavanje i zabava prije i nakon utrke. Lokalne utrke, organizirane su uz nesebičnu pomoć Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta u Sarajevu, Studentskog zbora sveučilišta u Mostaru i brenda Porsche.

Svi sudionici aplikaciju mogu personalizirati vlastitim fotografijama te na društvenim mrežama podijeliti ostvareni rezultat i pokazati kako je izgledalo njihovo trkačko popodne.

Od 2014. godine, više od milijun ljudi je sudjelovalo u trci, u 195 zemalja svijeta, a pretrčali su milijardu kilometara i pomogli da se prikupi 38,3 milijuna eura sa kojima je podržano 298 istraživačkih projekata. 100% iznosa svih startnina i donacija odlazi direktno na istraživanja ozljeda i pronalazak lijeka za ozljede leđne moždine.

Trka se može pratiti u direktnom prenosu na Red Bull TV: Wings for Life World Run 2023, a i prijave su još uvijek moguće na App Run putem linka Prijava – Wings for Life World Run.

0%