play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Prije točno 43 godine umro Josip Broz Tito

Prije 43 godine, 4. svibnja 1980, umro je doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josip Broz Tito, vođa jugoslovenskih partizana u Drugom svjetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije.

Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka, pokrenuo njen svestrani razvoj i bio jedan od vođa Pokreta nesvrstanih zemalja. Na čelu Jugoslavije bio je od 1945. do smrti, a umro je u 88. godini, u Kliničkom centru u Ljubljani, u 15.05 sati.

Nekoliko godina su se 4. svibnja u 15.05 oglašavale sirene, prijevoz bi stao, a građani Jugolsavije gdje god su se zatekli stajali bi mirno i Titu bi odavali počast šutnjom.

Četrdeset i treća godišnica Titove smrti bit će danas obilježena u Kući cvijeća u Beogradu gdje je sahranjen, u Kumrovcu, u Hrvatskoj, u kojem je rođen i na još nekoliko mjesta, ne samo u bivšim jugoslovenskim republikama. Titov grob, Kuću cvijeća, koja je u sastavu Muzeja Jugoslavije na Dedinju, od sahrane do sada je posjetilo oko 20 milijuna ljudi.

Njegovoj sahrani prisustvovalo je više od 200 delegacija iz cijelog svijeta, predsjednika, premijera, kraljeva i vladara i lidera stranaka iz 107 zemalja. 

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, 7. svibnja1892. godine. Njegov rođendan slavljen je 25. svibnja, kao “Dan mladosti”.

0%