if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Zašto bi trebali prestati jesti kokice iz mikrovalne?

Kokice su neizostavni dio gledanja filma. Ukoliko se ne pretjera s maslacem mogu biti relativno zdrava grickalica. No, trebali bi izbjegavati kokice iz mikrovalne.

Kokice za mikrovalnu se praktične jer su već začinjene maslacem, soli, ali i brojim štetnom kemikalijama. Kako maslac ne iscuri iz vrećice?

Riječ je o PFA sintetičkim kemikalijama koje se koriste u pakiranju hrane. Proizvođači kokica njima oblažu unutrašnjost vrećica za kokice kako bi spriječili da umjetna aroma maslaca procuri i napravi nered. No, te iste kemikalije ulaze i u kokice, a time i u naše tijelo prilikom konzumiranja. Vremenom se te kemikalije nakupljaju u našok krvi.

Pored umjetnij aroma, većina kokica za mikrovalnu puna je zasićenih masti poput palminog ulja. Istraživanja su pokazala da brojna pakiranja sadrže do 4 građa zasićene masti po porciji, što je 20 posto dnevnog preporučenog unosa. Imajte na umu i da jedna porcija ne znači čitava vrećica, nego otprilike jedna trećina vrećice. A tko prestaje jesti kokice nakon što pojede samo trećinu?

Masna hrana obično dolazi i uz veliku dozu soli, a kokice za mikrovalnu nisu iznimka. Razine natrija razlikuju se ovisno o brendu, ali mnoge kokice za mikrovalnu sadrže 250-300 mg natrija po obroku, do 15 posto preporučene dnevne vrijednosti. A uz nešto tako slano, veća je vjerojatnost da ćete popiti slatko gazirano piće te tako dodatno povećati unos štetnih tvari u organizam.

0%