play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Kreator umjetne inteligencije napustio Google

Kreator umjetne inteligencije Geoffrey Hinton napustio je Google kako bi istupio protiv te tehnologije i upozorio na opasnost.

Ovaj američki znanstvenik ističe kako napredak na području umjetne inteligencije znači duboke rizike za društvo .

Nadalje je istaknuo kako natjecanje između tehnoloških divova tjera tvrtke da proizvode nove AI tehnologije opasnim brzinama, ugrožavajući radna mjesta i šireći dezinformacije.”Teško je vidjeti kako možete spriječiti loše aktere da to iskoriste za loše stvari”, rekao je za Times.Godine 2022. Google i OpenAI – start-up koji stoji iza popularnog AI chatbota ChatGPT – počeli su graditi sustave koristeći puno veće količine podataka nego prije.Hinton je za Times rekao kako vjeruje da ti sustavi na neki način zasjenjuju ljudsku inteligenciju zbog količine podataka koje analiziraju.

Hinton ističe kako umjetne inteligencija ljudima oduzima posao, ali bi mogla oduzeti i više od toga. Upozorio je i na potencijalno širenje dezinformacija koje stvara AI, rekavši za Times da prosječna osoba “više neće moći znati što je istina”.

Jeff Dean, vodeći znanstvenik za Google AI, zahvalio je Hintonu u izjavi američkim medijima.”Kao jedna od prvih tvrtki koja je objavila načela umjetne inteligencije, ostajemo predani odgovornom pristupu umjetnoj inteligenciji”, dodaje se u izjavi.”Neprekidno učimo suočavati se s novim rizicima, dok istodobno hrabro unapređujemo”, istaknuo je.

0%