play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

FBiH: Novoimenovana vlada preuzela dužnost

Novoimenovana vlada Federacije BiH, predvođena premijerom Nerminom Nikšićem, bez problema je preuzela dužnost nakon što je potkraj prošloga tjedna dobila potporu većine u Zastupničkom domu toga entiteta, unatoč snažnim prosvjedima aktivista i dužnosnika SDA, stranke koja je završila u oporbi. Premijer Nikšić je nakon pojedinačnih primopredaja po resorima okupio sedamnaesteročlani ministarski tim na zajedničkom sastanku.

U zgradi federalne vlade u Sarajevu nije, međutim, bio donedavni premijer Fadil Novalić, koji je nedavno nepravomoćno osuđen u korupcijskoj aferi vezanoj za nabavku respiratora u vremenu epidemije koronavirusa. Novu vladu Federacije čine ministri iz stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i probošnjačke i građanske grupacije koju predvodi SDP BiH.

Tijesnom većinom, uz 51 glas u Zastupničkom domu, nova je vlada potkraj prošloga tjedna dobila potporu te je prvi put nakon 21 godine iz vlade izostala najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije. Njezini aktivisti i članovi su za vrijeme održavanja sjednice organizirali prosvjede, napali nekolicinu zastupnika i upućivali im prijetnje.

Vlada je izabrana nakon intervencija visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, koji je deblokirao entitet Federaciju BiH nakon što je predstavnik SDA i bošnjački dopredsjednik entiteta uskraćivao potporu novoj vladi. Posljednjih osam godina u vladi Federacije BiH su bili isti ministri budući da se HDZ BiH i SDA nisu mogli dogovoriti o imenovanju novoga saziva nakon izbora 2018. godine.

0%