play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Napokon olakšano putovanje u SAD

Sjedinjene Američke Države će 11. svibnja ukinuti mjeru da strani putnici i radnici u saveznim institucijama moraju biti cijepljeni protiv covida-19, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je u veljači da se ukine obveza da većina stranih putnika u zračnom prometu bude cijepljena protiv covida-19, što je jedno od rijetkih preostalih ograničenja putovanja.

Bidenova administracija ukinula je u lipnju prošle godine obvezan negativan test na koronavirus za strane putnike u zračnom prometu, ali je zadržala mjeru Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) o obvezi cijepljenja za većinu stranih putnika.

Pravila su onemogućila srbijanskoj teniskoj zvijezdi Novaku Đokoviću da sudjeluje na nekim američkim turnirima jer nije cijepljen protiv covida-19, ali će uskoro moći slobodno ulaziti u SAD i igrati na velikim američkim turnirima poput US Opena.

Ministarstvo domovinske sigurnosti priopćilo je u ponedjeljak da se ta obveza ukida i za strane državljane koji ulaze u SAD kopnenim ili pomorskim putem.

Pravila Bidenove administracije nametnuta u rujnu 2021. kojima se zahtijevalo cijepljenje protiv covida-19 za oko 3,5 milijuna zaposlenika u saveznim institucijama i izvođača radova, a u protivnom im prijetili otkazi ili disciplinski postupak, nisu zaživjela nakon niza sudskih presuda.

Savezni prizivni sud u ožujku je potvrdio odluku o blokadi provedbe zahtjeva za cijepljenje zaposlenika.

0%