if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Sutra prosvjedi sindikata radnika trgovine u Sarajevu

Sindikat radnika trgovine BiH će 1. svibnja prosvjednom šetnjom obilježitiMeđunarodni praznik rada. Prosvjedi pod nazivom “Kada smo mi na redu?” počet će u 8:30 sati u ponedjeljak, 1. svibnja 2023. ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Iz sindikata su poručili: “Sindikat radnika trgovine Bosne i Hercegovine obilježit će 1. maj, Međunarodni praznik rada Protestnim urankom kojim trgovci, frustrirani činjenicom da je politička scena u BIH, umjesto da se bavi rastućim ekonomskim problemima, ponovo okupirana beskrajno dugom i iscrpljujućom uspostavom vlasti. STBIH tim povodom poziva sve trgovce ali i sve one koji su umorni od toga da život građana stoji dok traju političke postizborne trakavice da im se pridruže na protestu pod nazivom ‘Kada smo mi na redu?’ koji će početi ispred zgrade Parlamentarne skupštine BIH u 8,30 u ponedjeljak, 1. maja”.

Cilj ovog prosvjeda je skretanje pažnje na činjenicu da je dugotrajni postupak imenovanja nove vlade FBiH rezultirao stagnacijom i nazdavanjem žvitonog standarda radnika. Stoga će okupljanje početi ispred Parlamentarne skupštine BiH gdje će se ispred zatvorenih vrata položiti poruke za državnu razinu vlasti koje se uopće ne bavi radničkim pravima, a potom će kolona krenuti ka Parlamentu FbIH gdje će ostaviti svoje poruke.

Iz ovog sindikata zahtjevaju hitno usvajanje izmjena Zakona o unutarnjoj trgovini u FBiH kako bi se regulirao rad, slobodne nedjelje i slobodni dani u vrijeme blagdana, koji do sada nije dobio podršku zastupnika u prethodnom sazivu vlasti koju je predvodila SDA. Zahtjeva se i hitno povećanje minimalne plaće te izmjena zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

“Radnice i radnici zaposleni u trgovini i uslužnim djelatnostima žele provoditi praznike sa svojim porodicama, žele imati slobodnu nedjelju, te zaslužuju za svoj rad biti adekvatno plaćeni. Također zaslužuju da imaju jednaku plaću za jednak rad kao i naknade na godišnji odmor i slično. Frustracija i bijes koji osjećaju zbog činjenice da su konstantno taoci ‘važnijih ciljeva’ od njihove egzistencije trgovci više ne žele tolerirati diskriminaciju ali i konstantan nemar i nebrigu o njihovim životima i pravima. Ne želimo više ovisiti od dobre volje poslodavaca, ne želimo gledati kako naša djeca odlaze iz ove zemlje i stoga tražimo sistemska i konstruktivna rješenja koja će na prvo mjesto staviti ekonomiju i opstanak privrede u BIH”, poručuju iz STBIH.

Iz sindikata su pozvali sve građane na prosvjede.

0%