if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Hranom protiv bora

Na izgled kože i preuranjenjo starenje utječu brojni čimbenici, a prehrana i stil života imaju glavnu ulogu. Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da genetika ima samo 20 posto utjecaja na izgled kože, dok 80 posto odnosi se na vanjske faktore.

Dugotrajno izlaganje suncu, pušenje i prehrana bogata prerađenom i slatkom hranom, kao i dehidratorima poput kofeina i alkohola s vremenom će uzeti danak. Starenjem naša koža postaje tanja, opuštenija i sklonija borama. Taj neželjeni put možete usporiti uključivanjem određenih blagotvornih namirnica na svoj svakodnevni jelovnik kako biste svoj ten nahranili iznutra. Zdrava i uravnotežena prehrana, kao i ona koja uključuje namirnice koje koža voli, može poboljšati elastičnost, vratiti tenu sjaj i pomoći u zaštiti od UV oštećenja.

Hrana protiv bora

Ako smo vas zaintrigirali, donosimo popis nekoliko namirnica čijom svakodnevnom konzumacijom definitivno doprinosite smanjenju bora i blistavijem tenu.

Zeleni čaj

Zamjena popodnevne šalice kofeina za veganski macha latte ili zeleni čaj može biti odlična protuupalna navika koju će vaša koža oduševljeno pozdraviti. Istraživanja pokazuju da zeleni čaj štiti kožu od oštećenja izazvanih suncem, tj. od preuranjenog nastanka bora. Također se pokazalo da zeleni čaj djeluje protuupalno, što znači da ublažava propadanje kolagena.

Hrana bogata kolagenom

Namirnice poput juhe od kostiju, piletine, plodova mora i agruma podržavaju produkciju kolagena. Među njima je najpopularnija juha od kostiju jer sadrži bioraspoloživi oblik kolagena koji vaše tijelo može lako i brzo iskoristiti. Ako svojoj prehrani dodate juhu od kostiju, svakako je kombinirajte s hranom bogatom vitaminom C da biste poboljšali iskoristivost.

Omega-3 masne kiseline

Nezaobilazan dio beauty rutine trebale bi biti i “dobre“ masnoće, posebno ako imate suhu kožu. Masne kiseline, posebno omega-3, neophodne su za održavanje kože mekom i glatkom, a mogu i potisnuti proizvodnju upalnih tvari djelujući terapeutski na pojavu akni. Namirnice koje obiluju masnim kiselinama (primjerice srdela, tuna, sjemenke lana, orasi) mahom su bogate i vitaminima i antioksidansima, i ta ih kombinacija čini moćnom protuupalnom hranom koja poboljšava kvalitetu i cjelokupno zdravlje kože, kose i noktiju.

Fermentirana hrana

Vjerojatno vam je poznato da konzumacija “dobrih” bakterija, odnosno probiotika može poboljšati zdravlje crijeva koje se, prema najnovijim istraživanjima, doslovce zrcali na koži. Ali koji je najbolji način kako dobiti svoj probiotik? Kefir, kombucha, kiseli kupus, miso juha… samo su neke od namirnica koje biste trebali uvrstiti na svoj jelovnik ako još niste.

0%