play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Švicarski radio prepustio eter umjetnoj inteligenciji

Tri mjeseca u nastajanju, stanica na francuskom jeziku “Couleur 3” reklamira jednodnevni eksperiment koristeći klonirane glasove pet pravih, ljudskih prezentera – za šta menadžeri tvrde da je prva u svijetu, i nikada ranije emitirane muzike koju je skoro u potpunosti sastavio kompjuter, a ne ljudi. Od 6 do 19 sati, priopćila je stanica, AI je kontrolirala njen eter. Svakih 20 minuta slušatelji su dobivali poruku da je autor umjetna inteligencija.

Uz sablasnu podlogu nalik znanstveno-fantastičnom filmu koja je zujala u pozadini, umirujući, hrapavi ženski glas je rekao: “AI osvaja vaš omiljeni radio”.

“Već 13 sati, naši digitalni alter egoi su preuzeli uzde, emitujući svoje glasove i svoje poruke širom etera, bez milosti ili predaha”, rekao je glas ponekad gotovo ismijavajući slušatelje. “Granice između čovjeka i mašine su zamagljene, a na vama je da otkrijete šta je stvarno, a šta lažno”.

“Naši glasovni klonovi i umjetna inteligencija su tu da vas uznemire, iznenade i potresu. I što se toga tiče, ovaj tekst je takođe napisao robot”, bio je tekst tog vještačkog glasa. Eksplozivno pojavljivanje ChatGPT-a prošle jeseni i drugog alata “generativne umjetne inteligencije” izazvalo je uzbuđenje, a i strah, konfuziju, fascinaciju, smijeh ili zabrinutost zbog dugoročnih ekonomskih, kulturnih, društvenih, pa čak i političkih posljedica. Neki muzičari su se žalili da im je umjetna inteligencija otela stilove.

Suočena s takvom neposlušnošću, švicarska stanica u okviru javnog emitera Radio Televizije Švicarske, primjećuje zabrinutost zbog umjetne inteligencije. Antoan Multon, šef stanice, rekao je da bi “Couleur 3” mogao da se izvuče sa eksperimentom jer je već poznat kao “provokativan”.

Iako bi se neki mogli bojati da bi taj projekat mogao da bude prvi korak ka zastarjevanju ljudi u eteru – i otpuštanju osoblja, ili da bi mogao da oslabi novinarstvo, on je branio projekat kao lekciju o tome kako živjeti sa umjetnom inteligencijom. “Mislim da ako postanemo nojevi… gurnemo glave u pijesak i kažemo: ‘Moj bože, postoji nova tehnologija! Svi ćemo umrijeti!’ i onda: Da, umrijećemo zato što (AI) dolazi, htjeli mi to ili ne”, rekao je Multon u razgovoru telefonom za AP. “Želimo da ovladamo tehnologijom kako bismo onda mogli da je ograničimo”, objasnio je on.

Neki su otišli ​​još dalje, poput medijske kompanije “Futuri” iz Seven Hillsa iz Ohioa, u SAD, koja je uvela RadioGPT koji se oslanja na umjetnu inteligenciju.

Na “Couleur 3” glasovi voditelja su klonirani uz pomoć softverske kompanije “Respeecher” koja je radila sa holivudskim studijima i na čijoj internet stranici piše da je njen tim uglavnom u Ukrajini. Menadžeri stanica kažu da je bilo potrebno tri mjeseca da se umjetna inteligencija obuči da razumije potrebe stanice i prihvati njenu čudnu, neuobičajenu atmosferu. Pjesme emitirane tijekom dana je barem djelimično komponirala umjetna inteligencija, a neke i u potpunosti, “i to je takođe prvi put”, rekao je Multon. AI je dala glasove koji su pjevali pjesme emitirane ujutru, a popodne je DJ puštao odabir muzike zaštićene autorskim pravima.

Da bi se izbjegla bilo kakva zabuna sa današnjim stvarnim vijestima, sintetički glasovi koji se ne razlikuju od glasova stvarnih ljudi, servirali su najnovije vesti koje su bile previše futurističke da bi se moglo vjerovati: privremena zabrana letova svemirskih brodova iznad zračnog prostora Ženeve zbog na žalbe na buku; otvaranje prvog podvodnog restorana u Ciriškom jezeru; o vanzemaljskim turistima koji su na švicarskom jezeru zamijenili labudove igračkama na napuhivanje.

AI je dobila instrukcije da smisli vijesti koje bi mogle da se pročitaju 2070. godine.

Multon je priznao da je bilo mnogo diskusije među zaposlenima o tome da li da prođu kroz to, i rekao: “Bio sam spreman da povučem projekat da sam video da moj tim nije 100 odsto motiviran da ga isproba”. Na stotine poruka stiglo je u stanicu ujutro ubrzo po početku programa, navodi se u priopćenju švicarskog javnog radija. Jedan se žalio na dosadne šale. Drugi slušatelj, zapanjen, priznao je da jeste zapanjen. Jedan kritičar nazvao je projekat gubljenjem vremena za stanicu koja dobiva javna sredstva.

“Glavne povratne informacije koje dobijamo, u 90 odsto poruka, su: ‘Super je, ali nedostaje ljudski element. Možete da osjetite da su to roboti i da ima manje iznenađenja, manje osobnog’ “, rekao je Multon, napominjući da je diskusija o eksperimentu u eteru planirana za petak i da će u njoj sudjelovati stvarni ljudi.

“Mnoge poruke su upravo govorile: ’Vratite nam naše ljude!’ “, rekao je on. “Mislim da je to sjajno”.

0%