play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Hoće li FBiH sutra dobiti novu vladu?

Federacija BiH sutra bi trebala dobiti novu vladu, čime će biti smijenjena tranutna izvršna vlast koja je već u trećem mandatu, a koju predvodi Fadil Novalić.

Nova vlada bit će formirana prema današnjoj odlucio visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Schmidt je danas donio odluku prema kojoj se premijer, zamjenici premijera i ministri Vlade Federacije koje su dogovorile stranke Trojke i HDZ, te još neki poslanici, “smatraju imenovanim”.

Dalje se navodi da će vlada Federacije biti izabrana nakon što njeno imenovanje bude potvrđeno većinom glasova u Predstavničkom domu Federacije BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, kako se ističe, će sazvati hitnu sjednicu koja će se održati najkasnije do 28. travnja 2023. godine. Potvrđivanje imenovane Vlade bit će jedina točka dnevnog reda ove sjednice.

Dakle, prema ovoj odluci nova vlada će već sutra biti imenovana. Schmidtovom odlukom ukinuta je obaveza da izbor vlade podrže potpredsjednici Federacije BiH. Podsjetimo da je potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda, Refik Lendo, to odbio učiniti.

Podsjetimo, koalicija koju čine stranke Trojke i HDZ dogovorile su danas novu raspodjelu ministarstava u Vladi Federacije BiH u kojoj neće biti NES-a i SBiH. Njima će se u Vladi pridružiti HDZ 1990 i Ramo Isak bivši član NES-a.

Kako je potvrđeno za Klix.ba HDZ 1990 pristao je podržati novu Vladu FBiH te će dobiti ministarstvo zdravstva. Na tu poziciju bit će imenovan Nediljko Rimac.

Bivši član NES-a Ramo Isak dobit će ministarstvo unutrašnjih poslova, a zastupnik Arnel Isak u Predstavničkom domu FBiH trebao bi podržati predloženi sastav Vlade.

Schmidt je donio i nekoliko odluka koje se tiču izbora vlade FBiH u budućnosti.

0%