play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

U Bosni i Hercegovini zabilježen rast uvoza vozila

U 2022. godini u Bosni i Hercegovini zabilježen je rast uvoza vozila od oko devet posto, pri čemu su dominirali rabljeni automobili. Prošla godina bila je godina blagog oporavka uvoza i prodaje automobila, što se ogledalo u povećanoj potražnji, gdje se nakon pandemije vratilo normalnom načinu poslovanja, piše Večernji list BiH.

Početak ove godine donio je i rast potražnje. Potražnja za rabljenim automobilima u BiH, unatoč novom poskupljenju, prema tvrdnjama trgovaca, nikad nije bila veća, a da je tako, potvrđuju i podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, prema kojima je u tri mjeseca ove godine uvezeno za 2218 automobila više u odnosu na isto razdoblje lani, doznaje Glas Srpske.

Prošle godine, s obzirom na nedostupnost novih vozila, došlo je do povećanja cijena rabljenih automobila, ali i smanjenja njihove dostupnosti jer se sve više potrošača odlučuje za njih. Stanje se ipak stabilizira. Podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH govore da je u prvom tromjesečju u BiH stiglo 15.035 vozila, od čega 12.898 rabljenih.

U istom razdoblju lani, prema njihovim podacima, u BiH je uvezeno 12.511 vozila, od čega je 10.680 rabljenih vozila.

To su, prema riječima trgovaca, očuvana vozila starosti do deset godina, čija cijena rijetko prelazi 16.000 KM, dok se za nova vozila, koja koštaju mnogo više, vozači uglavnom samo raspituju.

Vlasnik autopijace “Das auto” u Banja Luci Dragan Ilibašić kazao je da je potražnja za rabljenim automobilima mnogo bolja ove godine nego lani, kada su cijene bile za 20 posto niže.

– Godina je počela mnogo bolje i potražnja je sigurno veća za 30 posto nego u prva tri mjeseca prošle godine. Kod nas najbolje idu automobili koji koštaju oko 15.000 KM, a definitivno su najpopularniji “francuzi” – rekao je Ilibašić. Dodao je da, iako kupci mogu automobile otplaćivati u ratama, uglavnom ih plaćaju gotovinom. Izvršna direktorica Udruge građana “DON” Prijedor Murisa Marić kazala je kako je cijena automobila previsoka, ali da stanovnici jednostavno imaju potrebu za vozilima, zbog čega se, radi te kupnje, čak i zadužuju.

– Automobili su postali potreba, a ne luksuz, tako da rast cijena ni u predstojećem razdoblju sigurno neće mnogo utjecati na odluke stanovnika kad je u pitanju kupnja ili obnova voznog parka – kazala je Marić. Da ima i onih kojima nije problem izdvojiti i nekoliko stotina tisuća maraka za limenog ljubimca, potvrđuju podaci UNO-a BIH.

Prema podacima UNO-a BiH, u tri mjeseca ove godine uvezena su 102 hibridna i 16 električnih vozila. Tijekom prošle godine u BiH je stiglo 610 hibridnih i 69 električnih vozila, piše Glas Srpske.

– Uvoz ovih vozila odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila oslobođen je carine do kraja 2023. godine – istaknuli su u UNO-u BiH.

Od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine ukupno su uvezena 55.224 automobila, od čega je 8891 novi i 46.333 rabljena. U 2022. godini Bosanci i Hercegovci kupili su automobile u vrijednosti 799,194.426 KM, potvrđeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Za uvezene automobile plaćeno je i 164,080.800 KM uvoznih davanja.

0%