play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Kako razdvojiti zone u open space dnevnom boravku pomoću svjetla i boja?

Otvoreni prostori trenutno su vrlo popularni i mogu se pronaći ne samo u poslovnim zgradama, već sve više i u našim domovima. Njihova velika prednost su prozračnost i dovoljno prostora za sjedenje s cijelom obitelji ili prijateljima. A nedostatak? Taj ponekad može biti u samoj povezanosti, kada jedan prostor u isto vrijeme koristimo za kuhanje, odmor, rad na računalu, a ponekad čak i za spavanje. No čak ni u otvorenom prostoru ne mora biti problem jasno razdvojiti pojedine zone. Dovoljna nam je za to rasvjeta ili pravilno odabrane boje.

Igrajte se sa svjetlima

Intenzitet i boja svjetla igraju važnu ulogu u svakom prostoru. Uvijek je preporučljivo koristiti što više dnevnog svjetla. Osim ugradnjom velikih prozora, ovaj efekt možemo postići, na primjer, dodavanjem svjetlijih boja u interijer – premda velike open space sobe, naravno, bez problema podnose i tamnije nijanse. Općenito se pak može reći da, što svjetliju opremu stana odaberete, to će vam trebati manje umjetne rasvjete.

Odabrati pravi intenzitet i boju svjetlosti prava je alkemija. U obzir uzmite ne samo namjenu dane zone, već i njezinu veličinu. S pojavom LED rasvjete više nećete vidjeti watt na pakiranjima žarulja, već lumene ili luxe. Dok se svjetlosni tok, odnosno snaga žarulje izražava u lumenima, intenzitet svjetlosti izražava se u luxima. Obično nam je najintenzivnije svjetlo potrebno za čitanje ili pisanje. Tek nešto blaže je, na primjer, potrebno na radnoj površini u kuhinji. Prigušeno osvjetljenje opet može biti pogodno za zonu opuštanja. No, kako baš tamo često i čitamo, stolna ili podna lampa koja nudi dovoljno
svjetla ne bi smjela nedostajati. Prekidači za prigušivanje vrlo su učinkovito rješenje koje vam omogućuje podešavanje svjetline prema potrebi.

Još jedna informacija koju ćete pronaći na žaruljama je boja svjetlosti izražena u kelvinima. Ovdje vrijedi da što je navedena vrijednost veća, rezultirajuće svjetlo je hladnije, s primjesom plave boje. Naprotiv, što je manji broj kelvina, to je svjetlo toplije i obojeno žuto, ponekad čak i narančasto. Toplija nijansa, koja djeluje umirujuće, sigurno će odgovarati zoni namijenjenoj opuštanju. Stoga potražite žarulje s toplinom boje ispod 3000 kelvina, koje podsjećaju na boju zalazećeg sunca. Naprotiv, u radnoj zoni bit će prikladno posegnuti za hladnijom nijansom koja će potaknuti koncentraciju i pomoći vam da bolje radite. Ovdje se ne morate bojati ni žarulja s vrijednostima iznad 5000 kelvina. Samo pazite da takvo svjetlo pravilno postavite i izbjegnete neugodno zasljepljivanje.

U pojedinim zonama zatim možete koristiti različite vrste rasvjete. Ponuda je danas uistinu raznolika i uključuje sve od industrijskih svjetiljki preko LED traka i svjetlosnih lanaca do dizajnerskih žarulja s vidljivom “žilom”. Sve vam to može uvelike pomoći prilikom podjele zona, stoga se ne bojte biti kreativni.

Boje će optički podijeliti prostoriju

Jednostavno, ali učinkovito rješenje koje doslovno može učiniti čuda u interijeru. Riječ je o korištenju boja. Uz njihovu pomoć svaku prostoriju možemo učiniti udobnijom, optički je povećati ili smanjiti, prikriti nedostatke ili je pametno podijeliti na pojedinačne zone. Dovoljno je koristiti malo drugačije nijanse za svaku od zona i odmah će se stvoriti na prvi pogled vidljiva podjela.

Bojama možete, osim toga, istaknuti namjenu zona. Boje, naime, imaju jednu prilično posebnu sposobnost. One mogu stimulirati naš mozak i stoga utjecati na naše raspoloženje i cjelokupno raspoloženje. Jedne umiruju, druge potiču kreativnost, treće potiču apetit. Sa svim tim možemo raditi pri podjeli open space prostora i priuštiti si točno ono što želimo u svakoj od zona.

U zoni koju koristite, na primjer, za rad na računalu, dobro će doći do izražaja pastelno žuta ili zelena. Obje boje mogu na pravi način probuditi kreativnost i ujedno pomoći poboljšanju koncentracije. Zoni za opuštanje mogu se dodati toplije nijanse žute i zelene. Ne morate se bojati čak ni relativno neutralne smeđe, jer ona itekako može stvoriti ugodnu i udobnu kućnu atmosferu, što ćete u ovoj zoni sigurno cijeniti. Intenzivnije nijanse žute ili čak narančaste se rado koriste u kuhinjama ili blagovaonicama, prvenstveno zbog njihove sposobnosti da potaknu apetit i poboljšaju probavu.

U svakom slučaju, ne zaboravite da će se boje ipak sretati u istoj prostoriji. Stoga bi se trebale dobro slagati. Radije poneku boju potpuno izostavite ili je dodajte samo u prigušenijim nijansama – i to u obliku dodataka. Ne zaboravite na neutralne tonove, koji će biti ujedinjujući element sobe. Inače bi mogao nastati nesuvisli kaos koji će biti doista daleko od ugodno uređenog interijera. Ako se ne osjećate sposobnima za kombiniranje boja ili čak razmještanje svjetala, ne bojte se pozvati u pomoć dizajnera interijera. Iako će inicijalni troškovi biti nešto veći, bit će to u pravom smislu riječi investicija, jer pravilnim odabirom ovih detalja proporcionalno će rasti udobnost koju će vam vaš dom ponuditi.

0%