play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Sindikat radnika trgovine poziva na prosvjede na Međunarodni praznik rada

Sindikat radnika trgovine (SRT) BiH obilježit će 1. svibanj, Međunarodni praznik rada, prosvjednim urankom.

Trgovci navode da su frustrirani činjenicom da je politička scena u BiH, umjesto da se bavi rastućim ekonomskim problemima, ponovno okupirana beskrajno dugom i iscrpljujućom uspostavom vlasti.

STBiH tim povodom poziva trgovce, ali i sve one koji su umorni od toga da život građana stoji dok traju političke postizborne trakavice, da im se pridruže na prosvjedu pod nazivom “Kada smo mi na redu?” koji će početi ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u 8:30 sati u ponedjeljak, 1.svibnja.

Kako navode cilj Prvosvibanjskog prosvjednog uranka je skrenuti pažnju na činjenicu da dugotrajan i krajnje turbulentan proces formiranje vlasti u BiH ponovno za posljedicu ima stagnaciju, ali i nazadovanje životnog standarda radnika.

Nakon što se okupe ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH i tu simbolično ispred zatvorenih vrata ostave svoje poruke za državnu razinu vlasti, STBiH kolona će krenuti put zgrade Parlamenta Federacije BiH gdje će također ostaviti svoje poruke, ali i zahtjeve za ovu razinu vlasti.

STBiH traži hitno usvajanje Izmjena Zakona o unutarnjoj trgovini FBiH koji bi regulirao slobodne nedjelje i slobodne dane u vrijeme praznika, a koji nije dobio podršku zastupnika u prošlom mandatnom razdoblju. Izmjene ovog zakona su pripremljene i potrebno ih je što prije uvrstiti u dnevni red Parlamenta FBiH, a STBiH zahtijeva da se to konačno i desi kako bi se ovo važno pitanje za sve trgovce konačno sistemski riješilo.

Također, zahtijevaju i izmjene Zakona o radu, hitno povećanje minimalne plaće te izmjene zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

Dodaju da radnici zaposleni u trgovini i uslužnim djelatnostima žele provoditi praznike sa svojim obiteljima, žele imati slobodnu nedjelju te zaslužuju za svoj rad biti adekvatno plaćeni.

“Ne želimo više ovisiti od dobre volje poslodavaca, ne želimo gledati kako naša djeca odlaze iz ove zemlje i stoga tražimo sistemska i konstruktivna rješenja koja će na prvo mjesto staviti ekonomiju i opstanak gospodarstva u BiH”, poručuju iz STBIH.

0%