play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Godišnja skupština HKD-a Napredak održana u Zenici

Pod predsjedanjem predsjednika dr. sc. Nikole Čiče, u Zenici je u prostorijama Hrvatskog doma “Kralj Tomislav”, u subotu 22. travnja 2023. godine održana XXIV. sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva “Napredak“.

Domaćin sjednice Središnje uprave bila je zenička podružnica HKD Napredak na čelu s predsjednikom don Vlatkom Rosićem, koji je na početku sjednice pozdravio sve nazočne te im poželio sretan i uspješan rad. Također, upoznao je detaljno Središnju upravu kako s aktivnostima i projektima koje je tijekom proteklog razdoblja uradila podružnica tako i o budućim aktivnostima te zahvalio Središnjoj upravi na konkretnoj pomoći u radu HKD Napredak podružnica Zenica, posebice oko građevinskih radova u Domu „Kralj Tomislav“.

Predsjednik dr. Čiča informirao je nazočne kako je u proteklom razdoblju od dvije sjednice obnovljen rad Napretkove podružnice u Osijeku i održana izborna Skupština podružnice u Žepču na kojoj je za novog predsjednika izabran član Središnje uprave Josip Nikolić te iskoristio ovu priliku da mu u svoje ime i cijele Središnje uprave čestita na izboru. Predsjednik je nazočne upoznao i o službenoj posjeti izaslanstva Središnje uprave, u čijem su sastavu su bili on i dopredsjednici: Josip Križanović i Miroslav Landeka,  Napretkovom kulturnom centru Zagreb. Na sastanku s vodstvom NKC-a Zagreb na čijem čelu je predsjednik dr. sc. Damir Krešić dogovorena je provedba nekoliko zaključaka i aktivnosti bitnih za rad i djelovanje Napretka i NKC-a u Zagrebu.

Po usvajanju predloženog dnevnog reda XXIV. sjednice kao i zapisnika s XXIII. sjednice održane u Sarajevu 18. veljače 2023. godine, članicama i članovima Središnje uprave predočena je detaljna informacija o realizaciji zaključaka i odluka donesenih na prethodnoj sjednici.

Na sjednici je također usvojen Programa rada i financijski proračun Središnje uprave HKD Napredak za 2023. godinu, koje su nazočnima predstavili predsjednik dr. Čiča i voditeljica Stručne službe HKD Napredak  Dragana Radić Poljo.

O gospodarskim aktivnostima Društva nazočne je upoznao dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik Povjerenstva za gospodarstvo Josip Križanović. Križanović je podsjetio članove Središnje uprave kako je Skupština HKD Napredak, kao najviše tijelo Društvana svojoj 69. sjednici održanoj u Zagrebu 26. studenoga 2022. godine donijela Odluku kojom je dala Središnjoj upravi suglasnost za prodaju Napretkova doma Trebević. Nakon rasprave o ovoj točci Središnja uprava donijela je zaključak kojim je zadužila Povjerenstvo za gospodarstvo da pripremi detaljan prijedlog o načinu realizacije navedene Odluke i dostavi ga Središnjoj upravi kako bi se započelo sa prodajom Napretkova doma Trebević u skladu s Odlukom Skupštine HKD Napredak.

Dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka, predsjednik Povjerenstva za kulturu, medije i izdavaštvo prezentirao je izvješće Povjerenstva istaknuvši kako se intenzivno radi na pripremi novog tematskog Napretkovog zidnog kalendara za 2024. godinu i novom, 71. broju Hrvatskog narodnog godišnjaka. Bilo je riječi i o drugim izdavačkim projektima koji su raspravljani na sjednici Povjerenstva, a koje će Napredak podržati bilo kao izdavač, suizdavač ili će samo dijelom financirati izravno ili putem podružnica posredstvom kojih dolaze zahtjevi.

Dopredsjednik Landeka, koji je također i predsjednik Povjerenstva za podružnice, udruge, klubove, zaklade i članstvo  istaknuo je kako je podnesena inicijativa za utemeljenje podružnice HKD Napredak u Tomislavgradu i već su održana dva radna sastanka s predstavnicima inicijativnog odbora, tako da bi uskoro, u skladu s propisanom procedurom, trebala biti održana i izborna Skupština podružnice. Kako je od prosinca 2022. povećan broj članova i članica HKD Napredak Središnja uprava je u skladu sa zaključkom Povjerenstva za podružnice donijela odluku o izradi novih 500 stotina članskih iskaznica za nove članice i članove Napretka.

Miroslav Landeka i Nikola Čiča
Miroslav Landeka i Andrea Margeta

Dopredsjednik Landeka iskoristio je ovu prigodu i predsjedniku dr. Čiči uručio primjerak, na Napretkovom tjednu kulture u Mostaru, predstavljene svoje monografije “Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi”. Monografija je izišla u nakladi HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, a značajnu potporu i ovom napretkovom izdavačkom projektu dala je Središnja uprava. Primjerak monografije “Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi”  kao i knjigu “Stari most s mjesta događaja” lll dopunjeno izdanje Landeka je uručio i HKD-u Napredak podružnica Zenica, a koje je u ime predsjednika Rosića preuzela tajnica Podružnice Andrea Margeta.

0%