play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Ako ste se u djetinjstvu svađali sa bratom/sestrom to bi moglo biti pozitivno za vas

Suparništvo između braće i sestara je stvarno. Bilo da se radi o borbi za dodatni komad čokolade ili odjeće, rivalstvo između braće i sestara nešto je što se događa u svakoj obitelji s više djece. Međutim, svađe između braće i sestara zapravo mogu biti pozitivna stvar, objašnjavaju znanstvenici.

Naime, studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta u Cambridgeu kaže da svađe s braćom i sestrama u djetinjstvu zapravo pomažu u emocionalnom i mentalnom rastu, donosi India Times.

Istraživanje pod nazivom Toddlers Up promatralo je sveukupno 140 djece, a ono što su zaključili jest da braća i sestre imaju velik utjecaj jedni na druge. Zapravo, svađa s braćom i sestrama dok smo mlađi pomaže u razvoju naših društvenih vještina. Kako objašnjavaju autori studije, kada se braća i sestre svađaju, način na koji oblikuju svoje argumente ima važnu ulogu u poboljšanju mentalnog zdravlja i u nesmetanom razvoju.

Većina braće i sestara pokušava riješiti svađu verbalno i to im daje priliku da dobro ovladaju svojim mentalnim sposobnostima, ali i znanjem. To znači da te svađe zapravo pomažu da djeca izrastu u pametne i odgovorne ljude.

Međutim, ako se suparništvo između braće i sestara proteže od djetinjstva pa sve do odrasle dobi i ne prolazi, stručnjaci upozoravaju da to ipak nije dobro za emocionalni rast.

0%