play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

BiH bi sudjelovala u programu EU-a koji jamči desetke milijuna eura za poljoprivredu

Za razdoblje od 2014. do 2020. godine IPARD je imao okvirni proračun od 946 milijuna eura iz proračuna Europske unije. Bh. vlasti bi da se domognu dijela novca, ali hoće li poljoprovrednici dobiti poticaje, pitanje je koje traži odgovor.

Proljetna sjetva pokazuje sve poteškoće s kojima se suočavaju domaći poljoprivredni proizvođači. Prisiljeni su boriti se s troškovima koji su posljedica rasta cijena repromaterijala, ali i činjenicom da još uvijek nisu dovoljno konkurentni zbog izostanka snažnijeg korištenja sredstava iz europskih fondova, piše Večernji list BiH.

Zbog toga je važno imati na raspolaganju jasne financijske mehanizme kroz koje će se bosanskohercegovačko selo osposobiti za učinkovitiju i jeftiniju provedbu poljoprivredne proizvodnje, a istodobno posredstvom sustavnih mjera ojačati sve kapacitete, od strojeva do objekata za skladištenje.

Uz političku volju BiH bi se mogla pristupiti IPARD-u tj. Instrumentu pretpristupne pomoći za ruralni razvoj. Države iz našeg okruženja su preko IPARD-a dobijsle desetke milijuna eura, a program su koristile Albanija, Crna Gora, S. Makedonija, Srbija i Turska.

Proračunu je svakako doprinosila i svaka od tih zemalja putem nacionalnog javnog financiranja, a korisnici katkad moraju financirati i dio projekta. Sada se otvara novo programsko razdoblje IPARD-a, a u kojemu ovaj put želi sudjelovati i BiH kako bi značajno unaprijedila kapacitete vlastite poljoprivredne proizvodnje.

Naime, u programu rada Vijeća ministara BiH kao jedan od strateških ciljeva definira se stvaranje preduvjeta za korištenje IPARD-a.

Vijeće ministara tako je najavilo kako će se ubrzati aktivnosti na pripremi i usvajanju cjelodržavne strategije za ruralni razvoj za razdoblje od 2022. do 2027., što predstavlja i glavni uvjet za korištenje pomoći EU-a iz IPA-e III, te intenzivirati napori na postizanju političkog dogovora u vezi s uspostavljanjem institucionalnih struktura nužnih za učinkovito korištenje pretpristupne pomoći za ruralni razvoj iz programa IPARD.

0%