play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

UNDP donirao opremu za rad Granične policije

Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini uručili su u četvrtak Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine specijalističku opremu za otkrivanje nezakonitog malog oružja i lakog naoružanja, kao i drugu opremu potrebnu za svakodnevni rad Granične policije BiH. 

Oprema je nabavljena u sklopu Projekta sprječavanja nezakonite trgovine i prometa oružjem u Bosni i Hercegovini (eng. Halting Arms and Lawbreaking Trade – HALT) kojeg provodi UNDP BiH. 

Policijski službenici Granične policije BiH će za još uspješniji rad na terenu, uključujući i učinkovitiju borbu protiv nezakonite trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem, sada imati na raspolaganju: 25 metalnih kolica za pregled robe, 10 digitalnih fotoaparata, 8 kompleta za pakiranje dokaza, 11 setova brojeva za označavanje dokaza te 23 seta univerzalnih alata (multitool kits), ukupne vrijednosti 41 000 KM, priopćeno je u petak iz Granične policije BiH.   

Ova donacija UNDP-a BiH predstavlja nastavak podrške Graničnoj policiji BiH u smislu daljnjeg jačanja njenih kapaciteta, odnosno poboljšanja uvjeta rada s ciljem učinkovitije borbe protiv nezakonite trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem (eng. SALW), s obzirom na to da je UNDP u okviru projekata koje je u Bosni i Hercegovini implementirao u prethodnom razdoblju, uključujući i Projekat za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u Bosni i Hercegovini (eng. Countering Illicit Arms Trafficking in Bosnia and Herzegovina – CIAT), Graničnoj policiji BiH već donirao specijalističku opremu vrijednu oko 238 000 KM (bez PDV). 

UNDP BiH je najavio nastavak podrške Graničnoj policiji BiH u okviru projekta HALT i u narednom razdoblju u vidu isporuke dodatne specijalističke opreme za otkrivanje nezakonitog malog oružja i lakog naoružanja.

Projekt HALT se provodi od veljače 2020. godine kao zajednički projekt Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH i UN Ureda za drogu i kriminal (UNODC) s namjerom daljnjeg unaprjeđivanja sigurnosti unutar i izvan granica zapadnog Balkana, a kroz ciljano djelovanje usmjereno ka unaprjeđenju kapaciteta Bosne i Hercegovine u borbi protiv nezakonite trgovine SALW-om.

Projekt HALT financiraju Savezna Republika Njemačka, Kraljevina Švedska, Ujedinjeno  Kraljevstvo, Republika Francuska, Kraljevina Nizozemska i Kraljevina Norveška putem Multilateralnog fonda za Zapadni Balkan, uz podršku Europske unije, a u okviru inicijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na zapadnom Balkanu. 

Projektne aktivnosti se između ostalog provode i u suradnji s Graničnom policijom BiH kao jednim od korisnika ovog projekta, dok su u određeni broj aktivnosti u okviru projekta uključene i druge institucije odnosno agencije u Bosni i Hercegovini, stoji u priopćenju. 

0%