if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Ukinute vize građanima Kosova za ulazak u EU

Poslanici Europskog parlamenta izglasali su danas na plenarnom zasjedanju odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo. To je bio i posljednji korak ka ukidanju viza za građane koji imaju kosovske pasoše.

U praksi će to značiti da će biti dozvoljeno putovanje i boravak u Europskoj uniji do 90 dana u bilo kom razdoblju u šest mjeseci sa pasošima koje izdaju prištinske vlasti, javio je Euronews.

Ostaje još službeno potpisivanje, koje je već najavljeno na stranici Europskog parlamenta. Kako stoji u tekstu, odluku o viznoj liberalizaciji potpisat će predsjednica Europskog parlamenta i predstavnik švedskog predsjedavanja EU.

Ona bi trebalo da stupi na snagu kada i ETIAS – Europski sistem za putne informacije i autorizaciju, ali svakako ne kasnije od 1. siječnja 2024.

Prije skoro deset godina zeleno svjetlo dala je Europska komisija, odnosno dala je preporuku ostalim instancama EU da uvedu viznu liberalizaciju. Od tog trenutka Europski parlament to podržava. Međutim, ono gdje je nastao zastoj jeste na nivou zemalja članica.

Spekuliralo se da li su u pitanju zemlje koje ne prizaju Kosovo kao nezavisno, neki su spominjali zemlje poput Nizozemske, Francuske iz nekih drugih razloga. Međutim, sve te sumnje otklonjene su u studenom ove godine kada je usuglašen tekst sporazuma o viznoj liberalizaciji i zeleno svjetlo su dale sve članice.

0%