play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Morski psi u Jadranskom moru moguća opasnost?

Morski pas izaziva strah kod većine ljudi, ali na sreću vjerojatnost da se s njim nađete u bliskom susretu je minimalan.

Mnogi morski psi su opasno, ali ne svi. Naime, oni su jako stare ribe i spadaju među najstarije ribe na Zemlji. No, znanstvenici ukazuju na ugroženost morskih pasa i činjenicu da izumiru.

U novije vrijeme masovno ih love zbog pomodarstva, odsijecaju im peraje jer juha od peraja je svojevrsni afrodizijak, a osakaćene morske pse žive vraćaju u more.

Stručnjaci ukazuju da morski psi uglavnom nisu agresivni i da bježe od čovjeka. Bilo je napada, događaju se konstantno, ima i smrtnih slučajeva, ali su vrlo rijetki slučajevi da je čovjek baš bio pojeden. Uglavnom su to bili veliki ugrizi pa se umiralo od iskrvarenja.

Dr. Alen Soldo s Sveučilišta u Splitu ističe kako u Jadranu živi 400 vrsta. “Međutim, skoro nitko od njih ne jede čovjekovo meso. Postoji nekoliko rijetkih slučajeva za koje se pretpostavlja da je velika bijela psina pojela čovjeka negdje u vodama Floride i Kalifornije. Pretpostavlja se da se u takvim slučajevima možda radilo o bolesnim životinjama. Morski psi jedu ribu i morske sisavce”, ističe Soldo.

Profesor Soldo ističe kako 29 vrsta morskih pasa stalno žive u vodama Jadrana i da su samo dvije vrste potencijalno opasne po ljude.

Prije nekoliko dana organizacija White Shark najavila je u Zagrebu početak kampanje kojoj je cilj “zaštita morskih pasa te zaštita i očuvanje mora i oceana u kojima oni žive”

0%