play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Sretan vam najskuplji Vaskrs – Hristos vaskrse

Vaskrs je jedan od najvažnijih pravoslavnih hrišćanskih praznika koji se praznuje u znak sjećanja na Isusova vaskrsenje.

Ovaj praznik se obilježeva u pravoslavnim crkvamna šitom svijeta.

Na dan Vaskrsa pravoslavni vjernici idu u crkvu i slušaju propovijed sveštenika i zajedno slave vaskrsenje Isusa Hrista.

Poslije bogosluženje u crkvi , porodice i prijatelji se okupljaju da uz bogatu trpezu proslave Vaskrs.

Običaji vezani za pravoslavni Vaskrs, razlikuju se od zemlje do zemlje , ali u mnogim zemljama jaja se tradicionalno farbaju u različite boje i ukrašavaju posebnim simbolima.Vaskrs je prilika za zajedništvo, porodično okupljanje i proslavu Hristovog vaskrsenja.

Ponekad simpatična rasprava šta je starije koka ili jaje, danas bi se vrlo lako mogla prebaciti na debatu šta je skuplje/jetinije piletina ili jaja?

Naime, u decembru prethodne godine došlo je do poskupljenja konzumnih jaja u Bosni i Hercegovini.

Do poskupljenja je došlo zbog visokih cijena u Europi, a koje su uticale na pojedine proizvode koji se koriste u proizvodnji, kao i zbog visokih cijena sirovina. Poskupljenje u decembru iznosilo je oko deset odsto. Ali ono što je praksi posebno zanimljivo jeste da se više isplati kupiti piletinu nego jaja.

Kilogram bataka (oko tri bataka), dakle platićete 4,49 KM.

Pa se postavlja jasno pitanje: Da li je trenutno jefitnije jesti meso ili jaja? Bez obzira na odgovor na ovo pitanje, jasno da su je cijena jaja sve više. Tako zaključujemo da ove godine imamo najskuplji Vaskrs do sada!

0%