play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Oružanim snagama BiH nedostaje 170 Hrvata

Oružane snage BiH su posljednju godinu obilježile kroz povećanje plaća vojnicima. Povećani su koeficijenti vojnicima i dočasnicima.

Novi državni proračun podržao je i aktivnosti Ministarstva obrane, a time se omogućuje jačanje ljudskih i materijalnih kapaciteta. Između ostaloga, nedavno se krenulo i u proces popune praznih formacijskih mjesta u Oružanim snagama BiH.

Raspisan je javni natječaj za prijam kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika, a kojim se traži ukupno 440 kandidata. Oglas traje, kako doznajemo, do utorka. Od navedenoga broja, 170 mjesta je za pripadnike Oružanih snaga BiH iz reda hrvatskog naroda, prenosi Vecernji.ba.

Poslovi vojnika

Pripadnik oružanih snaga raspoređuje se na poslove u ustrojbenim mjestima Radi se o ustrojbenim mjestima u koja se popunjavaju kandidatima iz reda svih triju naroda u BiH, kao i iz reda ostalih. Ministarstvo obrane BiH ovako pruža mogućnost i pogodnost mladićima i djevojkama u BiH, koji ispunjavaju uvjete i budu odabrani kroz objektivan i transparentan proces prijama, da imaju izazovan posao sa sigurnom plaćom i mogućnost kontinuiranog profesionalnog razvoja i napredovanja u karijeri u Oružanim snagama BiH.

Na oglas se mogu prijaviti mladići i djevojke koji imaju završenu srednju školu III. i IV. stupnja, da nisu mlađi od 18 godina ni stariji od 27 godina i da ispunjavaju uvjete oglasa raspisanog za određeno ustrojbeno mjesto.

U samom natječaju je navedeno kako će kandidati koji prilože svu potrebnu dokumentaciju i koji ispunjavaju opće i posebne uvjete biti pravodobno obaviješteni o vremenu i mjestu testiranja i provjera, početku osnovne vojničke obuke i drugim bitnim informacijama. Prilikom odabira kandidata za prijam u profesionalnu vojnu službu vodit će se računa o ravnopravnoj zastupljenosti spolova.

Prilikom izbora za prijam u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH kandidati će biti tretirani s punim poštovanjem načela transparentnosti, pravičnosti i istih mogućnosti. Neće biti diskriminacije ni po kojoj osnovi, navodi se u završnim odredbama natječaja. Kada je riječ o financijskim primanjima, ona su također poboljšana, a kako doznajemo, uz osnovnu plaću koja premašuje tisuću maraka, kao i sve dodatke koji idu uz to, vojnik može naplatiti od 1500 do 1600 konvertibilnih maraka.

To se, naravno, odnosi na sve pripadnike Oružanih snaga BiH u početnom činu vojnika.Osim kadrovskog popunjavanja, Oružane snage BiH provode i intenzivnu međunarodnu suradnju. Ministarstvo obrane BiH tako je u četvrtak raspisalo natječaj za prijam na Vojnu akademiju Republike Hrvatske u Zagrebu, a na koji se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva koji su uspješno završili srednju školu IV. stupnja ili koji trenutačno pohađaju IV. razred srednje škole, s najmanjom ukupnom ocjenom “vrlodobar”.

Uvjet je da isti imaju ukupan prosjek ocjena iz matematike najmanje “vrlodobar” u posljednje dvije godine u kojima su imali predmet matematiku te koji na dan 30. 9. 2023. godine neće biti mlađi od 18 i stariji od 22 godine.Na četverogodišnje školovanje u ovoj akademiji bit će primljena četiri kadeta ili kadetkinje na studijski program Vojno vođenje i upravljanje te četiri kadeta ili kadetkinje na studijski program Vojno inženjerstvo.

Školovanje

Za prijam se zahtijeva dobro poznavanje engleskog jezika (minimum 80 bodova na testu (ALCPT) i dobra fizička pripremljenost, a natječaj je otvoren 15 dana od dana objavljivanja. Po završetku školovanja kadet ili kadetkinja potpisat će ugovor za profesionalnu službu u početnom činu časnika Oružanih snaga BiH – potporučnik.

U kontekstu daljnjeg poboljšanja situacije u Oružanim snagama BiH zasigurno je od iznimnog značaja činjenica da se proračunom institucija BiH za 2023. godinu vrši prilagođavanje programima i aktivnostima Ministarstva obrane i drugih resornih ministarstava i institucija BiH proisteklih iz programa Partnerstvo za mir (PfP) i drugih vidova suradnje s NATO-om.

0%