play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

ŽENA ZLATNOG SRCA- SELMA JE PRODALA SVOJU KUĆU I OTVORILA PRVU DJEČIJU KUHINJU U EUROPI: “VJERUJTE VRIJEDI, OVDJE IMA PREKO 300 DJECE”

Nesebičnost i požrtvovanje koje jedna osoba posjeduje često su motivirane ljubavlju, suosjećanjem i empatijom za druge ljude. Upravo time bila je motivirana i Selma Zukić koja se, prodavši svoj stan u Sarajevu, prije 9 godina preselila u Lukavac i tamo započela pravu humanu priču kojom usrećuje veliki broj djece, ali i starijih osoba.

Naime, Selma je zbog ljubavi i iz ljubavi, promjenila život iz korjena, te napustivši rodno Sarajevo, odlučila se na otvaranje dječije javne kuhinje za više od 200 djece u maloj općtini Lukavac, u Bosni i Hercegovini. Uz pomoć prijatelja i dobrog naroda već godinama pomaže one kojima je to najpotrebnije.

“Rođena sam u Sarajevu i živkela tamo tolike godine, međutim sudbina me je dovela ovamo i sada živim u Lukavcu. Dječiju kuhinju smo otvorili unutar udruženja altruista “Ruke prijateljstva”, – rekla je Selma koja je dodala da je zapravo po zanimanju umjetnica i da radi slike na bakru”

Planiranje oko otvaranja i samo otvaranje, bilo je jako teško, kako kaže najviše zato što je ovo jedina dječija kuhinja u u Europi.

“Nemamo nikakve pomoći, ni općinske, gradske ili državne, opstajemo sami sa sobom. Imamo donatore, tražimo ih i molimo ih za pomoć, ali na kraju uspjeh je tu. Pitaju nas kako izdržavamo u ovoj krizi, ali nama je kriza već 5 godina. Ovdje ima preko 300 korisnika, 100 korisnika je na čekanju” , govori Selma.

POMOĆ I OD HUMANIH GRAĐANA

Selma objašnjava da obroke prave svaki dan i da se trude da u obroku uvijek bude i mesa. Mnoge stvari dobijaju od humanih ljudi, ali je kako kaže sve lakše od kada je prešla u kuću koju je sama kupila. Građani Lukavca imaju sluha, kako pojedinci tako i firme.

“U početku smo bili stanari, ali sam ja odlučila da prodam svoj stan u Sarajevu i odlučila se da napravim kuću ovde i da ovaj prostor dam za kuhinju “, dodaje ona.

SVE ŠTO RADI, RADI IZ LJUBAVI

Na pitanje da li vrijedi sve ovo što čini za druge, Selma ističe da i te kako vrijedi.

“Vrijedi, verujte da vrijedi. Ja nekad kod kuće sjednem tako i razmišljam da li sam pogrešila, ipak je mnogo ljudi koji očekuju dosta toga od mene. To me uhvati neka kriza kad znam da nemam novca, a treba se svašta platiti. E tada me uhvati pa sebi kažem da je ovo veliki zalogaj. Ali onda kažem, ma ja ovo volim, kako sam do sad tako ću i od sad ću i tako uspijem – zaključila je Selma.

Selmina želja je da se u budućnosti proširi i sam posao , ali se nada i da će uspijeti da kupi veći lokal za dječiju kuhinju, kako bi što manje djece bilo na čekanju.

0%