play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Gužve na granicama na izlasku iz BiH

Čekanje na graničnim prijelazima svima je sastavni dio putovanja. Za vozače kamiona čekanje u kolonama sastavni dio posla, ali je čekanje dulje nego na granicama Europske unije.

Pojednostavljeni carinski postupci olakšali su procedure na carinskim terminalima, ali i dalje ima gužvi na granicama. Prijevoznici ističu kako je dodatni problem nastao ulaskom Hrvatske u Schengen, što je dovelo do detaljnijih pregleda na granicama, ali i kraćeg radnog vremena sanitarnih inspektora.

Iz terenskog ureda granične policije Sjeveroistok ističu kako su gužve manje, a teretni promet bilježi redovita zadržavanja.

Iz Udruženja za međunarodni i unutarnji transport Republike Srpske ističu kako je takozvana carina bez papira donekle rasteretila terminale, ali problemi nisu time riješeni.

Ulazak Hrvatske u Schengen stvorio je prijevoznicima probleme, pa su čekanja i do 10 sati sastavni dio ulaska u Hrvatsku. Nikola Grbić iz Udruženja za međunarodni i unutarnji transport RS-a, ističe kako ulazak u Hrvatsku otežava i skraćeno radno vrijeme fitosanitarnih inspektora.

“Od početka primjene novog Zakona o carinskoj politici u BiH, stiglo je 667 zahtjeva za pojednostavljeni carinski postupak, a do sada ih je odobreno 384”, navode iz UNO BiH.Podsjetimo, Zakon o carinskoj politici BiH je usvojen još 2015. godine, ali za njegovu primjenu je bilo potrebno da u BiH postoji certificirano tijelo za izdavanje kvalificiranog digitalnog potpisa, što je učinjeno šest godina kasnije, a primjena zakona počela je prošle godine.

0%