if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

BiH na vrhu liste najsiromašnijih zemalja u Europi

Međunarodni monetarni fond (MMF) ponovno je rangirao Albaniju i Kosovo kao najsiromašnije zemlje u Europi 2023. godine, na temelju dohotka po glavi stanovnika, koji se mjeri izračunom kupovne moći, stvarnog pokazatelja koliko novac ljudima vrijedi u jednoj zemlji.

MMF koristi BDP ili bruto domaći proizvod stanovniku na temelju pariteta kupovne moći je bruto domaći proizvod preračunat u međunarodne dolare korištenjem stopa pariteta kupovne moći.

Međunarodni dolar ima istu kupovnu moć u odnosu na BDP kao američki dolar u Sjedinjenim Državama. Prema ažuriranim podacima MMF-a u Globalnom ekonomskom izgledu 2023., koji obrađuje “Monitor”, Albanija je na posljednjem mjestu u Europi s prihodom po glavi stanovnika od 19 tisuća međunarodnih dolara, prenosi portal Indikator.

Kosovo je rangirano nakon Albanije, koja ima ovaj pokazatelj još niže, sa 15,6 tisuća međunarodnih dolara.

BiH ima veći prihod BDP-a od Albanije s 19,6 tisuća međunarodnih dolara, Sjeverna Makedonija ima 21,1 tisuću , Srbija 25,4, dok je Crna Gora i dalje prva u regiji s 27,6 tisuća međunarodnih dolara.

Europski prosjek je gotovo 50.000 međunarodnih dolara.

Predviđanja Međunarodnog monetarnog fonda protežu se do 2028. godine, gdje se ponovno procjenjuje da će i Albanija i Kosovo ostati najsiromašniji u Europi.

Prema drugom direktnom pokazatelju, onom bruto domaćeg proizvoda po stanovniku, koji je za Albaniju dosegao 7 tisuća dolara a za Kosovo 5.600 dolara, opet se ove dvije zemlje prema procjenama MMF-a za 2023. nalaze na dnu.

0%