play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Doktori iz Niša radili 100 dana bez odmora i tako eliminirali liste čekanja

Liječnici Klinike za kardio-vaskularnu kirurgiju Univerzitetsko-kliničkog centra Niš su poslije 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda, bez ikakve naknade, uspjeli ostvariti cilj, eliminirati liste čekanja za operacije na toj klinici. Mlađan Golubović, jedan od liječnika koje je javnost prozvala herojima juga, kaže da su na ideju došli iz ljudskih pobuda, da su dobili informaciju od sestara iz call-centra da je par pacijenata koje su pozvali na operaciju u međuvremenu preminulo.

Kako je rekao za N1, mladi liječnici su predložili da rade vikendom, a uprava klinike i cjelokupno osoblje dalo je zeleno svjetlo da žele svi sudjelovati u tome. “Trajalo je 12 tjedana i prvi nadolazeći vikend za Uskrs provest ćemo s obiteljima”, kazao je liječnik Mlađan Golubović koji se javio s radnog mjesta, iz odjela za intenzivnu njegu.

Dodaje da, budući da je javnost upoznata s njihovom akcijom, posljednja dva dana na klinici vlada lijepo raspoloženje. “Bilo da šetate gradom ili idete na neki ručak, naši sugrađani su oduševljeni. Jučer nas je obradovalo što je Novak Đoković čestitao našem timu”, navodi s osmijehom i dodaje da su oni sve to učinili da vide nasmijana lica njihovih sugrađana.

Na pitanje kako sada, kada su eliminirane liste čekanja, izgleda procedura dolaska na kardiovaskularnu operaciju u njihovoj klinici, kaže da se najprije oformi konzilij koji procijeni koje su sve analize potrebne da pacijent napravi prije operacije.

“Kada ih napravi, a za rezultate se nekad čeka i 20-ak dana, dolazi u anesteziološku ambulantu, tamo mu pregledaju rezultate i onda su ranije odlazili na listu čekanja gdje bi ih pozivali, nekad za dva, nekad za tri, nekad tek za šest mjeseci, u ovisnosti od ozbiljnosti slučaja”, navodi.

Sada međutim, dodaje, ako pacijent dođe u utorak ili u četvrtak u anesteziološku ambulantu, ako je sve u redu, on već sljedećeg tjedna biva pozivan na operaciju. Na pitanje jesu li imali podršku države i menadžmenta, kaže da nije u kontaktu ni s kim od njih, ali da im je sav materijal koji je bio potreban za sve te operacije bio osiguran.

“Siguran sam da će reakcija na ovaj naš trud od strane nadležnih struktura biti pravovremena i dobra”, priča Golubović za N1.

0%