play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Srbija demantirala glasine da šalje oružje Ukrajini

Ministar obrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da je laž da Beograd šalje oružje Ukrajini, poručivši da je nekome očigledno cilj da destabilizira Srbiju i da je uvuče u konflikt u kojem neće da sudjeluje.

Komentirajući jutrošnje navode britanske novinske agencije Reuters, koja je objavila navodna saznanja iz tajnog dokumenta Pentagona da se Srbija obavezala na slanje oružja Ukrajini ili da je to već učinila, Vučević je rekao da je Beograd više od 10 puta do sada demantirao te neistine i da to čini i sada.

“Srbija nije prodavala niti će oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta. Nekome je očigledno cilj da uvuče Srbiju u taj sukob, ali se mi dosljedno držimo naše utvrđene politike”, naglasio je on Vučević za “Sputnik”.

On je ponovio da Srbija prodaje oružje trećim stranama, koje su daleko od sukoba i nemaju nikakve veze sa njim.

“Uvijek postoji mogućnost da se neko oružje na nekakav način nađe i na teritoriji konflikta, ali to apsolutno nikakve veze nema sa Srbijom. To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i uzuse poslovanja. Ponavljam, Srbija nije slala oružje Ukrajini i sve što je objavljeno o toj temi su neistinite spekulacije”, poručio je ministar obrane.

Reuters je objavio, prema dokumentu Pentagona pod oznakom povjerljivo, da se Srbija, koja je jedina europska država koja je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, usuglasila da isporuči oružje Kijevu ili je to već učinila.

Agencija Reuters nije mogla da dobije nezavisnu potvrdu autentičnosti dokumenta.

U tekstu se navodi da je dokument sumiran izvještaj o odgovoru europskih država na zahtjeve Ukrajine za vojnu obuku i “smrtonosnu pomoć” ili naoružanje. Dio je više desetina dokumenata pod oznakom povjerljivo koji su u proteklih nekoliko tjedana objavljeni na internetu.

Dokument je naslovljen sa “Europa, odgovor na sukob između Rusije i Ukrajine” i sadrži tabelu na kojoj su navedeni “procijenjeni stavovi” 38 europskih država kao odgovor na zahtjeve Ukrajine za vojnu pomoć.

Tabela prikazuje da je Srbija odbila da obučava ukrajinske snage, ali je posvećena tome da pošalje ili je već poslala smrtonosnu pomoć. Navedeno je da je Srbija iskazala političku volju i vojnu sposobnost da i ubuduće šalje oružje Ukrajini.

Dokument nosi oznaku “Tajno i NOFORN čime je zabranjena distribucija stranim obavještajnim službama i armijama. Postavljen je datum 2. ožujak, uz pečat ureda Generalštaba američkih oružanih snaga, piše Reuters.

0%