play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Hrvatska uvodi cjelodnevnu nastavu u osnovne škole

Hrvatska kreće u eksperimentalni četverogodišnji program cjelodnevne osnovne škole kako bi izjednačila mogućnosti obrazovanja za sve učenike i podigla znanje učenika koje je ispod europskog prosjeka.

Kazao je to hrvatski ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuchs predstavljajući u utorak taj projekt na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, nauku i kulturu.

Projekt je tijekom javne rasprave dobio veliki broj komentara, a predstavljen je pred više od 600 direktora škola, dodao je ministar.

Prema prijedlogu, sve osnovne škole u Hrvatskoj trebaju preći na rad u jednoj smjeni, koja bi trajala od osam do 15 ili 15:30 sati. Obavezni dio trajao bi do 14 sati, u okviru kojeg bi se održavala redovna nastava te dio programa u kojem bi učenici imali potporu za učenje i pisanje zadaća, kao i tri pauze: dvije za jelo i jedna za rekreacijski odmor.

Vrijeme nakon toga bilo bi posvećeno izvannastavnim aktivnostima i ne bi bilo obavezno. Škole su dužne predložiti programe koje bi roditelji i učenici mogli odabrati, kazao je Fuchs i dodao da to mogu biti razne sportske aktivnosti i učenje vještina.

U obaveznom dijelu nastave bio bi povećan opseg programa iz hrvatskog jezika i matematike, likovne i muzičke kulture, tehničke i tjelesne kulture i geografije, te bi bili dodani novi predmeti kao prirodoslovlje, društvo i zajednica, praktične vještine, informatička tehnologija, svijet i ja, te drugi strani jezik.    

U reformu će se uložiti oko 1,5 milijardi eura kako bi sve škole dosegle propisane prostorne standarde i sportske dvorane, rečeno je i dodano da je program reforme dobio visoke ocjene Europske komisije koja je odobrila sredstva.

Trenutno u Hrvatskoj više od 600 osnovnih škola radi u dvije smjene, od kojih oko 400 matičnih osnovnih škola.

0%