play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Cijena goriva i mlijeka u BiH skoro ista

Rast cijena u Bosni i Hercegovini je dostigao enormne razmjere. To nam svjedoče, između ostalog, cijene mlijeka i goriva koje su skoro izjednačene. Cijena goriva po litru se kreće od 2,50 do 2,70 KM, dok litar mlijeka u prosjeku košta oko 2,60 KM.

Građani i udruženja potrošača već dugo vremena ukazuju na apsurdnu situaciju u kojoj je rast cijena goriva doveo do lančanih poskupljenja, dok, s druge strane, u periodu kada je gorivo jeftinije cijene ne idu ka dolje. Najveć krivac je upravk izostanak reakcije vlasti, smatra Marin Bago, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Futura”.

“Mliječna industrija je u krizi zbog nedostatka kratkoročne i dugoročne strategije i nedostatka subvencioniranja. Mi smo tu zakazali. Uvozimo oko 80 posto hrane koju konzumiramo, to je abnormalno i nije ekonomski opravdano”, kaže Bago.

Da težak period čeka mljekare svjedoči i Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH. Cijene mlijeka bi mogle biti još veće jer će proizvodnja rapidno opasti. Samo u prošloj godini, kaže Kahriman, proizvedeno je šest milijuna litara manje mlijeka, a ove godine se očekuje da će cifra ići do 12 milijuna litara manje u odnosu na prethodne godine.

Trenutna cijena otkupa litre mlijeka iznosi oko 85 feninga, a u travnju i svibnju je najavljeno njeno sniženje za po pet feninga te će ona u sedmom mjesecu, kako kaže Kahriman, iznositi 70 feninga.

0%