play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Izrael sinoć napao Gazu i južni Libanon

Izrael je sinoć napao infrastrukturu Hamasa u pojasu Gaze, ali i južnog Libanona kao odgovor na više od 30 ispaljenih raketa iz Libanona na izraelski teritorij za što su okrivili palestinske grupe.

Agencija France Presse javlja da su se čule najmanje tri eksplozije u Gazi oko 23:15 sati, nekoliko minuta prije nego što je izraelska vojska objavila da “izvodi udare na pojas Gaze”.

Borbeni avioni pogodili su “tunel” u području Beit Hanoun (sjeverno od pojasa Gaze), a drugi u području Khan Younis (južno od teritorija), navodi se u priopćenju izraelske vojske.

“Pogođena su i dva centra za proizvodnju oružja koja pripadaju Hamasu”, islamističkom pokretu koji je na vlasti u Pojasu Gaze od 2007. godine, dodaje se u tekstu, predstavljajući operaciju kao “odgovor na kršenje sigurnosti (Izraela) koje je Hamas ovih dana počinio”.

Udari su trajali i pola sata kasnije, a iznad grada se jasno čuo zvuk aviona.

“Udarit ćemo naše neprijatelje i oni će platiti cijenu za svaki napad”, rekao je ranije izraelski premijer Benjamin Netanyahu na otvaranju sastanka ograničenog sigurnosnog kabineta.

Izraelska vojska priopćila je da je napala mete koje pripadaju islamističkoj grupi Hamas u južnom Libanonu i da je pojačala udare u Pojasu Gaze, nakon raketnih napada na Izrael pokrenutih iz Libanona u četvrtak.

“Izraelske obrambene snage neće dopustiti terorističkoj organizaciji Hamas da djeluje iz Libanona i smatra državu Libanon odgovornom za svaku usmjerenu vatru koja dolazi s njenog teritorija”, stoji u priopćenju izraelske vojske.

0%