play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Christian Schmidt obratio se javnosti – Ovdje se radi o borbi za političku moć, a ne o borbi za opstanak naroda

Visoki predstavnik Christian Schmidt obratio se javnosti nakon što je od jučer i službeno jasno da je uspostava Vlade FBiH u blokadi.

“Izbori ne mogu biti u potpunosti provedeni. Odgovornost političara je da omoguće da se uradi ovaj posao. Nedavna dešavanja čine ovo još hitnijim, tehnički mandat više od četiri godine ne odgovara demokratskim praksama i ne odražava volju birača”, kazao je Schmidt.

“Federacija je u političkom zastoju, rascjepu političkih blokova i ovdje se ne radi o strukturi konstitutivnih naroda. Ovdje se radi o borbi za političku moć, a ne o borbi za opstanak naroda. Borba se može i mora biti riješena. Etnonacionalistička zastrašivanja i maksimalistički zahtjevi neće pomoći da FBiH krene naprijed”, dodao je visoki predstavnik.

“Volja birača u listopadu mora postati politička stvarnost u suprotnom demokracija nema značaja. Federacija mora funkcionirati jer moramo imati jaku Federaciju za funkcioniranje države. Građani ove zemlje zaslužuju budućnost i napredak ovdje u vlastitoj zemlji. Previše je toga u pitanju da bi se ova situacija mogla nastaviti. Ova zemlja ima šansu koja joj je pružena kandidatskim statusom. Političari bi trebali ostaviti po strani svoje interese i priznati više interese Federacije i države. Odgovorni političari moraju konstruktivno raditi bez obzira da li su na vlasti ili opoziciji. Očekujem da će političari doći do rješenja za prevazilaženja zastoja do kojeg je došlo. Ovo je njihova obaveza prema biračima. Ako ne ispune svoju obavezu ja sam dužan da osiguram da se poštuje volja građana i da imaju vladu koja radi u njihovo ime. Stoga je ovo posljednji poziv da se urazume. Neće više biti dodatnih poziva”, zaključio je Schmidt.

0%