if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Vlada FBiH smanjila cijenu prirodnog plina

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o davanju suglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog plina. Riječ je o smanjenju cijene plina za 12,53 posto od 1. travnja ove godine.

Odlukom se daje suglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog plina za distributivna gospodarska društva na području Federacije BiH, počevši od 1.4.2023. godine, koja iznosi 866 KM/1000 Sm³, odnosno 0,866 KM/Sm³ (t= 15°C, p= 1,01325 bar, važeći uvjeti za Bosnu i Hercegovinu), donja toplotna vrijednost prirodnog plina (Hd=34.075,60 kJ/Sm³).

U cijenu prirodnog plina nije uračunat porez na dodanu vrijednost. Za realizaciju ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo trgovine, svako u okviru svoje nadležnosti.

Također, istaknuto je da bi se ova cijena prirodnog plina primjenjivala od 1.4.2023. godine i jedinstvena je za sve distributivne kompanije – povlaštene tarifne kupce plina Energoinvest d.d. Sarajevo.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije dostavilo je mišljenje da postoje opravdani elementi za traženu korekciju (smanjenje) prodajne cijene za povlaštene tarifne kupce prirodnog plina, a Federalno ministarstvo trgovine ovaj zahtjev ocijenilo opravdanim.

0%