play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Vijeće ministara BiH usvojilo politiku plaća i naknada

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je Odluku o usvajanju Politike plaća i naknada u institucijama BiH za razdoblje 2023. – 2026. godine, u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama, a uz korekciju na sjednici.

Na današnjoj sjednici, utvrđeno je da je načelo realnosti i fiskalne odgovornosti jedno od temeljnih načela na kojem će biti bazirano vođenje politike plaća i naknada u institucijama BiH u četverogodišnjem razdoblju.

To podrazumijeva uvažavanje realnog stanja i očekivanih kretanja ekonomskih pokazatelja i performansi BiH kao osnove za utvrđivanje visine plaća i naknada.

Također, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o imenovanju članova Koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Na ovaj način umjesto ranije ministrice prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS Srebrenke Golić u Koordinacijsko tijelo imenovan je novi ministar Bojan Vipotnik.

Istovremeno je u Koordinacijsko tijelo imenovana Selma Užičanin u ime Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje je uključeno u rad Koordinacijskog tijela.

U sastav Koordinacijskog tijela ranije su imenovani ministri nadležni za oblast okoliša i direktor iz resora radijacijske i nuklearne sigurnosti.

Na prijedlog Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, Vijeće ministara BiH usvojilo je Četvrti nacionalni izvještaj o klimatskim promjenama (FNC) i Treći dvogodišnji izvještaj o emisijama plinova s efektom staklenika (TBUR) u Bosni i Hercegovini prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o promjeni klime – UNFCCC, uz sugestije usvojene na sjednici. Izvješća su izrađena u sklopu ispunjavanja obveza Bosne i Hercegovine prema osnovama Konvencije, kao i globalnih obveza u međunarodnim mehanizmima suradnje na smanjenju emisija plinova koji izazivaju efekt staklenika.

Ovi izvještaji sadrže pregled ažuriranih aktivnosti i informacija o postizanju odgovarajućeg napretka u kontekstu suzbijanja posljedica klimatskih promjena, a sastavni dio je analiza osjetljivosti i mogućnosti prilagodbe klimatskim promjenama po sektorima, uz definiranje pravaca djelovanja s ciljem njihove prilagodbe.

Također, izvještajima su obuhvaćene mjere ublažavanja i unapređenja domaćeg sustava mjerenja promjena klime, izvještavanja i verifikacije te informacije o promjeni modela javne svijesti o važnosti očuvanja okoliša, edukaciji i sustavnom istraživanju, kao i praćenju i prijenosu tehnologija u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dužno je dostaviti ova izvješća kontakt-instituciji za Okvirnu konvenciju Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC) za BiH, u svrhu dostavljanja Tajništvu UNFCCC konvencije.

0%