play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Slučaj “Respiratori”: Novalić, Solak i Hodžić proglašeni krivim

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je izrečena prvostupanjska presuda optuženima u predmetu “Respiratori”. Premijer federacije BiH Fadil Novalić, direktor firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić i suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak proglašeni su krivima.

U ovom slučaju optužena je bila i federalna ministrica financija Jelka Miličević (HDZ) koja za sada nije proglašena krivom.

Prvostupanjskom presudom Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Hodžić na pet, a Solak na šest godina. Pravno lice “Srebrena malina”, čiji je vlasnik Fikret Hodžić mora platiti kaznu od 200.000 KM.

Izricanje prvostupanjske presude počelo je u 9:00 sati, a postupak je vodio sudac Branko Perić.

Optuženi su se teretili za pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvještaja i njihovo krivotvorenje ili uništavanje, dok je Miličević bila optužena za nesavjestan rad u službi.

Optužnica je potvrđena 30. prosinca 2020., a suđenje u ovom predmetu počelo je 24. veljače 2021. godine gdje je sutkinja bila Džemila Begović, a on je pokrenut nakon što je utvrđeno da je u jeku koronavirusa u ožujku 2020. godine kupljeno 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Riječ je o kupovini u kojoj su sudjelovali Vlada FBiH i FUCZ kao i firma “FH Srebrena malina”, a nastojali su, kako je rečeno tada obaviti veliki posao kada je riječ o medicinskom snabdijevanju bolnica u FBiH.

Tako su Vlada FBiH i FUCZ angažirali firmu “FH Srebrena malina” za nabavku respiratora za koje će se kasnije utvrditi da su neupotrebljivi, a da su pri tome navedeni akteri stekli imovinsku korist od njihove nabavke.

Nakon više od dvije godine suđenja saslušani su brojni svjedoci, a prethodnih tjedana i završne riječi tužitelja i obrane.

Tužitelji u ovom slučaju bili su Džermin Pašić i Mirza Hukeljić koji su u izlaganju od tri sata obrazložili dokaze i proces njihovog prikupljanja, ali i o slučaju, optuženima i njihovom djelovanju.

0%