play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

U FBiH prijavljeno preko 21 tisuću slučajeva bolesti slične gripi

U Federaciji BiH bilježi se srednja aktivnost bolesti sličnoj gripi (ILI), uz kontinuirano smanjenje aktivnosti u odnosu na prethodni tjedan. Do sada u ovoj sezoni je prijavljeno ukupno 21. 677 slučajeva bolesti slične gripi, najviše u skupini 5-14 i 0-4 godina, potvrdili su Feni iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Kako su naglasili, u FBiH do sada je testirano ukupno 268 uzoraka na virus gripe, od kojih je 55 potvrđeno, i to 35 uzoraka je bilo pozitivno na tip A, podtipovi A(H1N1)09 13, A(H3N2) 8 i bez podtipizacije 14 potvrđenih uzoraka. Na virus gripe tip B bilo je pozitivno 20 uzoraka, i to 16 na podtip B/Victoria linija i četiri nepoznatog podtipa.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, napominju da je cijepljenje protiv sezonske gripe jedini pravi vid zaštite, te se posebno preporučuju osobama koje imaju povećan rizik od komplikacija ove bolesti.

Cijepljenje se preporučuje: osobama starijim od 65 godina, štićenicima kao i radnicima domova za starije osobe te institucijama za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), osobama s kroničnim oboljenjima (uključujući i djecu), posebno oboljenjima srca i pluća, a posebno djeci s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama. 

– U slučaju da se neka osoba za koju je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti, umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline (kućni kontakti, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.) – navode iz Zavoda.

Cijepljenje se preporučuju i zdravstvenim radnicima te trudnicama.

Iz Zavoda ističu da je protiv gripe u ovoj sezoni cijepljeno oko dva posto stanovništva iznad 18 godina.

– Odziv na cijepljenje protiv gripe bio je zadovoljavajući – ističu iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

0%