play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Stojanović dao suglasnost za novu Vladu

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH u Sarajevu dao je suglasnost za imenovanje nove Vlade Federacije BiH.

Na press-konferenciji nakon sjednice Stojanović je svoju odluku obrazložio “prije svega zbog stanja sadašnje Vlade FBiH, koja je četiri i pol godine u tehničkom mandatu i koja u ovom trenutku nema tri ministra”.

– Smatram da je ovo bolje rješenje nego bilo šta drugo. Želio sam prije svega da Vlada, predvođena SDP-om, bude u potpunosti pošteđena svih ovih kritika oko kadrova. Svjesni smo da su se pojavile dileme vezane za određene kadrove, ja sam u svom pismu predsjednicima pokazao da SDP nema problem da se analizira bilo kakva povijest bilo kojeg kandidata iz SDP-a, ali isto tako očekujem od koalicijskih partnera da vode računa o kredibilitetu Vlade i da sporne kadrove koje su predlagali da ih eventualno promijene. Na moju žalost predsjednici stranaka kojima sam uputio pismo ne žele promijeniti svoje kadrove – kazao je Stojanović.

Sporni kandidati bili su Anel Kljako (NES), Sanja Vlaisavljević (HDZ) i Almin Hopovac (SDP).

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u obraćanju medijima kazao je da na sjednici Predsjedništva SDP BiH nije bilo nikakvih povijesnih odluka, a pogotovo nikakvih podjela na frakcije.

– Razmatrali smo aktualnu situaciju u BiH i pitanje implementacije izbornih rezultata. Imali smo situaciju koju je  potpredsjednik FBiH Igor Stojanović problematizirao i otvorio dodatna pitanja oko imena i kadrova u Vladi FBiH. I ja sam dan – dva ranije također postavio pitanje imenovanja ministara. Pokušali smo učiniti sve što je bilo u našoj moći da probamo intervenirati i uticati na kadar. Nismo naišli na razumijevanje partnera, oni su ostali pri svojim stavovima pri čemi nemamo nikakvo zakonsko uporište niti postoji zakonska zabrana za kandidiranje bilo koga od ovih ljudi o kojima govorimo – kazao je Nikšić.

Navodi da se u međuvremenu otvorilo pitanje i ministra iz reda SDP-a Almina Hopovca, koji je po njegovim riječima, dva dana nakon što je objavljeno da će biti kandidat za ministra, dobio optužnicu koja je poslana na potvrđivanje u okviru pravosudnog sustava.

– Naravno da se i na Hopovca kao i na sve druge kandidate odnosi zakon, vidjet ćemo kako će se razvijati ta situacija, mi krećemo od pretpostavke presumpcija nevinosti – kazao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a je najavio da će potpisana odluka Stojanovića o davanju suglasnosti za imenovanje nove Vlade FBiH večeras ili ujutro biti u kabinetu predsjednice FBiH Lidije Bradare, na osnovu koje očekuje da sazove sjednicu Predstavničkog doma.

– Ne pada nam na pamet da na Predstavničkom domu donesemo bilo kakvu protuustavnu odluku, ali ćemo jasno demonstrirati da imamo parlamentarnu većinu koja traži da im se omogući formiranje Federalne vlade. Želim da budem precizan kada govorimo o rokovima, 6. travanj je rok u kojem bi trebalo da se imenuje Vlada FBIH na sjednici  Predstavničkog doma – zaključio je Nikšić.

0%